Wat zeg je over je ziekte bij een sollicitatiegesprek?

Een arbeidsbeperking of ziekte kan voor werkgevers een reden zijn iemand niet uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek. Er zijn geen speciale regels voor sollicitanten met een beperking. En ook de werkgever behoort een sollicitant met een beperking hetzelfde te behandelen als iedere andere sollicitant.

Tijdens een sollicitatiegesprek mag de werkgever wel vragen of je de functie lichamelijk en/of geestelijk aankunt. Dat geldt bijvoorbeeld bij fysiek zwaar werk of werk waarbij sprake is van deadlines en veel werkdruk. En hoewel je als sollicitant nooit tot antwoorden verplicht bent, mag je ook geen onjuiste of misleidende informatie geven. Verberg je beperking daarom niet, maar vertel werkgevers vooral wat je wel kan en hoe je de gevolgen van je beperking hebt opgelost. En je hoeft natuurlijk niet alles over je ziekte te vertellen.
Je medische situatie gaat een ander namelijk niets aan. Vragen over medicijngebruik of je ziekteverleden zijn ongepast en mogen eigenlijk niet gesteld worden.

Toch wil je als sollicitant in een re-integratietraject vaak eerlijk zijn over je beperking of situatie. Bovendien heeft het aannemen van een ‘zieke’ werknemer ook voordelen voor de nieuwe werkgever. Je kunt de werknemer daar fijntjes op wijzen en bijvoorbeeld aangeven dat jouw re-integratieadviseur er alles over kan vertellen. Leg wel altijd de nadruk op wat je wel kan en waarom je de functie waarnaar je solliciteert zo leuk vindt! Wees vooral positief en leg uit waarom jij de geschikte kandidaat bent voor de functie. Vertellen over je ziekte of beperking mag, maar het hoeft niet en je bepaalt zelf wat je wel en niet vertelt.

Indien je je afvraagt wat in jouw situatie het beste is kun je terecht bij jouw re-integratieadviseur.

Beoordelingen

Beoordeling:  Gemiddelde van 4.73 op een totaal van 121 beoordelingen

Contactformulier