Het starten van een eigen bedrijf met een werkloosheidsuitkering

Ontvangt u een werkloosheidsuitkering en wilt u een eigen bedrijf starten? Dat kan. Het UWV biedt de mogelijkheid om als zelfstandige, freelancer of zzp’er te beginnen met (gedeeltelijk) behoud van uw uitkering.

Wanneer u als zelfstandige wilt beginnen tijdens uw uitkering onderzoekt het UWV allereerst de haalbaarheid van uw ondernemingsplan. Wanneer het UWV de kans groot acht dat u met uw eigen bedrijf de WW uiteindelijk kan verlaten, krijgt u toestemming voor de startperiode. Dit is een periode van 26 weken waarin u 29% minder WW-uitkering ontvangt, maar in de plaats hiervoor hoeft u niet te solliciteren en kunt u de eventuele inkomsten die u ontvangt vanuit uw eigen bedrijf houden. Deze eventuele inkomsten zorgen tijdens deze periode dus niet voor een verlaging van uw uitkering. Na de periode van 26 weken gaat u door als zelfstandige en dient u de uren die u werkt als zelfstandige door te geven aan het UWV. Het UWV berekent op basis van uw doorgegeven uren en dagloon een fictief inkomen per maand. Hiermee berekent het UWV op hoeveel aanvullende WW-uitkering u nog recht heeft. Voor het deel WW-uitkering dat u na de startperiode ontvangt dient u wel weer te solliciteren.  Uw uitkering stopt wanneer uw maandelijkse inkomsten uit het werk of uit de eigen onderneming boven 87,5% van het WW-maandloon uit komen.

U kunt ook een eigen bedrijf starten zonder startperiode, met gedeeltelijk behoud van uw WW-uitkering. Het UWV berekent in deze situatie uw fictieve inkomen op basis van uw laatst verdiende loon en het aantal uren dat u per maand aan uw eigen bedrijf besteed. 70% van het berekende fictieve inkomen verrekent het UWV met uw WW-uitkering. Dit bedrag wordt blijvend van de WW-uitkering afgetrokken, dus als u een periode minder uren voor uw eigen bedrijf werkt betekent dit niet dat uw WW-uitkering weer omhoog gaat. Uw uitkering stopt wanneer uw maandelijkse inkomsten uit het werk of uit de eigen onderneming boven 87,5% van het WW-maandloon uit komen.

Uiteraard kunt u bij Werkcontact Outplacement terecht indien u uw outplacementtraject wilt gebruiken voor de begeleiding bij het opstarten van een eigen bedrijf.

Beoordelingen

Beoordeling:  Gemiddelde van 4.73 op een totaal van 120 beoordelingen

Contactformulier