Mag de werkgever de kosten van outplacement in rekening brengen op de transitievergoeding?

Bij Werkcontact krijgen we deze vraag  bijna wekelijks. In principe mogen kosten die gemaakt zijn om de arbeidsmarktpositie van de werknemer te versterken van de transitievergoeding worden afgetrokken, maar alleen als de werknemer hier vooraf akkoord mee is gegaan. Dit geldt dus ook voor de kosten van outplacement. De transitievergoeding zelf is eigenlijk bedoeld om begeleiding en/of scholing naar een nieuwe baan te bekostigen. In de praktijk is de transitievergoeding echter veel hoger dan de kosten van deze begeleiding en zal er over het restant belasting betaald moeten worden.

Scholing en de transitievergoeding

Wanneer de werknemer naast outplacement ook een opleiding wil volgen dan kan dat. Het is dan het beste om bij de start van het outplacementtraject te onderzoeken welke scholing passend is. Daarbij is het van belang dat de scholing een concreet zicht geeft op een nieuwe en duurzame baan voor de toekomst. Middels outplacement kan onderzocht worden welke scholing passend is en in hoeverre het de kans op een nieuwe baan vergroot.

Belasting betalen over de transitievergoeding

Wanneer de ontslagen medewerker de transitievergoeding niet besteedt aan outplacement of scholing, moet deze er belasting over betalen. De transitievergoeding wordt dan gezien als een ontslagvergoeding. Het te ontvangen bedrag wordt dan gezien als inkomen. De werkgever moet het bedrag dan bruteren en betaalt er dus belasting over. Hoeveel de werknemer netto op zijn of haar bankrekening krijgt bijgeschreven hangt af van het totale inkomen. De transitievergoeding wordt bij het inkomen opgeteld dus meestal wordt daar een hoger belastingpercentage over geheven. In 2024 betaalt de werknemer 36,97 procent bij een inkomen tot EUR 75.518. Over alles daarboven moet de werknemer maar liefst 49,5 procent aftikken.

Klik hier voor het berekenen van de transitievergoeding.

outplacement en belasting betalen

Beoordelingen

Beoordeling:  Gemiddelde van 4.73 op een totaal van 120 beoordelingen

Contactformulier