Hoe verloopt de WIA-keuring ?

Als een werknemer 2 jaar ziek is moet deze een WIA-uitkering aanvragen. De werknemer krijgt na anderhalf jaar ziekte een brief van UWV. De WIA-aanvraag moet uiterlijk in de 91e week ingediend worden bij UWV.

Voldoende gedaan aan re-integratie?

Als werkgever en werknemer voldoende hebben gedaan aan re-integratie ontvangt de werknemer een uitnodiging voor een gesprek met de verzekeringsarts van UWV. De verzekeringsarts bekijkt welke beperkingen de werknemer heeft en wat deze nog qua werk zou kunnen doen. Indien nodig kan de verzekeringsarts informatie opvragen bij medisch specialisten. Vervolgens stelt de verzekeringsarts de beperkingen vast aan de hand van de zogenaamde ‘functionele mogelijkheden lijst (FML)’.

Onderzoek door de Arbeidsdeskundige van UWV

Na het onderzoek door de verzekeringsarts van UWV wordt de werknemer opgeroepen door een arbeidsdeskundige van het UWV. De arbeidsdeskundige bekijkt weke functies de werknemer nog zou kunnen uitvoeren. Hiermee wordt bepaald welk inkomen de weknemer nog zou kunnen verdienen. Het verschil in het oude en nieuwe inkomen is belangrijk voor het bepalen van het arbeidsongeschiktheidspercentage.  Er wordt gekeken of de weknemer in theorie bepaalde functies zou kunnen uitvoeren of niet. De arbeidsdeskundige moet minimaal 3 alternatieve functies selecteren, alleen wanneer dit niet mogelijk is zal de werknemer volledig arbeidsongeschikt worden verklaard. Vervolgens neemt de arbeidsdeskundige het loon van de middelste van de drie functies. Het loon van die functie wordt vergeleken met het huidige loon van de werknemer en bepaalt de mate van arbeidsongeschiktheid. Stel dat de werknemer 25 Euro per uur verdiende in de functie waarvoor deze is uitgevallen en in de alternatieve functie kan hij nog 12 Euro verdienen, dan is het verschil in loon (25-12 = 13 Euro . De werknemer kan in dit voorbeeld nog maar 52 procent van zijn oude salaris verdienen. De werknemer wordt dan voor 45-55 procent afgekeurd.

 

Outplacement Werkcontact
vragen over outplacement of re-integratie tweede spoor? Bel 070-3457763.

 

Beoordelingen

Beoordeling:  Gemiddelde van 4.73 op een totaal van 120 beoordelingen

Contactformulier