Hoe onderhandel je als werknemer over je vaststellingsovereenkomst?
Wanneer je ontslagen wordt en een vaststellingsovereenkomst (VSO) krijgt aangeboden kan het zijn dat je het niet eens bent met de voorwaarden de worden voorgesteld door je werkgever. Je zult dan moeten onderhandelen. Maar wat is de beste opstelling bij het onderhandelen over een vaststellingsovereenkomst en hoe doe je dat? In dit artikel geven we je tips voor het geval deze situatie op jou van toepassing is.
Wat is een vaststellingsovereenkomst?
Als je samen met je werkgever hebt besloten uit elkaar te gaan spreken we over ontslag met wederzijds goedvinden. Je werkgever zal dan een voorstel doen in de vorm van een vaststellingsovereenkomst. Dit is een document waarin de voorwaarden van het ontslag in zijn opgenomen. Denk hierbij aan wanneer het ontslag ingaat, de hoogte van de transitievergoeding en de reden van het ontslag. Als werknemer is het niet verstandig zo maar meteen akkoord te gaan met het voorstel van je werkgever. Beter is om het in ontvangst te nemen en aan te geven dat je het voorstel eerst gaat bestuderen. Je bent ook niet verplicht het voorstel meteen bij ontvangst te ondertekenen.
Jouw transitievergoeding
In de vaststellingsovereenkomst staat de hoogte van de transitievergoeding die bij ontslag aan je wordt uitgekeerd. De berekening van de transitievergoeding is eenvoudig: voor elk jaar dat je hebt gewerkt ontvang je een 1/3 maandsalaris. Als je in goed overleg met je werkgever uit elkaar gaat, is het mogelijk om te onderhandelen over de hoogte van de vergoeding. In dat geval dient de berekening slechts als richtlijn. Samen met je werkgever kun je besluiten om af te wijken van de standaard transitievergoeding.
Opleidingen en Outplacement
Naast de transitievergoeding is het ook mogelijk om in de vaststellingsovereenkomst een specifiek outplacementbudget te laten opnemen. Hierdoor kun je de transitievergoeding volledig gebruiken voor opleidingen, trainingen of workshops. Het inzetten van een outplacementtraject is een gebruikelijke praktijk bij ontslag. Dit traject vergroot je kansen op het vinden van een nieuwe baan en moedigt je aan om actief op zoek te gaan naar nieuwe mogelijkheden.
Kies zelf jouw outplacementbureau
Het is belangrijk om in de vaststellingsovereenkomst vast te leggen dat jij zelf een outplacementbureau mag kiezen dat jou ondersteunt. Vaak benoemen bedrijven al een specifiek outplacementbureau waarmee zij goed samenwerken in de VSO. Toch draait het om jouw toekomst, en een succesvol outplacementtraject kan alleen plaatsvinden als jij je comfortabel voelt bij de keuze die je maakt.
Controleren of je in aanmerking komt voor een WW-uitkering
Wanneer je akkoord gaat met je ontslag, is het van groot belang om te weten of je recht hebt op een WW-uitkering. Of je hiervoor in aanmerking komt, hangt af van verschillende factoren. De formuleringen in de vaststellingsovereenkomst spelen hierbij een cruciale rol, naast jouw arbeidsgeschiktheid en de duur van je dienstverband. Wees er zeker van dat er in de vaststellingsovereenkomst geen aanwijzing staat dat je iets te verwijten valt voor het ontslag. Als er impliciet de schijn van schuld wordt gewekt, kan dit een belemmering vormen voor het verkrijgen van je WW-uitkering. Als er bijvoorbeeld vermeld staat dat het ontslag is gegeven omdat je je werk niet goed deed, dan kun je problemen verwachten met het UWV. Wees hier dus alert op. Ook is het essentieel dat in de overeenkomst duidelijk wordt aangegeven dat het initiatief voor het ontslag bij de werkgever ligt.
Je opzegtermijn
Wanneer je door je werkgever wordt ontslagen, is deze verplicht zich te houden aan de wettelijke opzegtermijn. Als de werkgever deze termijn negeert en je akkoord gaat met de beëindiging van je dienstverband, kan dit complicaties opleveren bij het aanvragen van een WW-uitkering.
Het UWV zal namelijk de opzegtermijn hanteren, wat kan betekenen dat je een maand zonder inkomen komt te zitten. De opzegtermijn is meestal terug te vinden in je arbeidsovereenkomst of de cao. Is dit niet het geval, dan kun je de volgende wettelijke opzegtermijnen aanhouden:
– Minder dan 5 jaar in dienst: 1 maand
– Dienstverband tussen de 5 en 10 jaar: 2 maanden
– Dienstverband tussen de 10 en 15 jaar: 3 maanden
– 15 jaar of langer: 4 maanden
Vrijgesteld van werk
In de vaststellingsovereenkomst kun je afspraken maken over de periode tot je laatste werkdag: je kunt ervoor kiezen om door te werken of om vrijgesteld te worden van arbeid met behoud van je salaris. In het geval van vrijstelling hoef je niet meer op jouw werk te verschijnen totdat je officieel bent ontslagen, maar ontvang je wel gewoon je loon.
Deze vrijstelling komt vaak voor en biedt jou als werknemer de mogelijkheid om alvast naar een nieuwe baan te zoeken. Voor de werkgever is het daarnaast prettig te weten dat er geen negatieve sfeer op de werkvloer ontstaat. Het is wel van belang dat je jouw werkzaamheden zorgvuldig overdraagt en alles goed achterlaat voordat je wordt vrijgesteld.
Concurrentiebeding in een vaststellingsovereenkomst
Als er in jouw arbeidscontract een concurrentie- of relatiebeding is opgenomen, kan dit aanzienlijke impact hebben op jouw zoektocht naar een nieuwe baan. Dit kan je mogelijkheden namelijk flink inperken. Daarom adviseren we je niet akkoord te gaan met een concurrentiebeding. Wel kan je, onder voorwaarden, akkoord gaan met een tijdelijk relatiebeding. Hierdoor kun je namelijk wel gewoon doorwerken in dezelfde branche.
Wat spreek je af over vakantiedagen en overuren?
Bij je ontslag kan het zijn dat je nog recht hebt op vakantiedagen en overuren. Is er sprake van uitbetaling voor deze uren of niet? Zorg ervoor dat dit duidelijk is vastgelegd in je Vaststellingsovereenkomst (VSO). Maak ook samen afspraken over zaken zoals een dertiende maand of eventuele aandelen die je bezit.
Laat je vaststellingsovereenkomst altijd controleren
Om er zeker van te zijn dat alles in je vaststellingsovereenkomst correct is, is het raadzaam om deze te laten checken door een jurist. Veel werkgevers bieden een vergoeding voor juridische kosten om het voorstel te laten beoordelen. Als dit niet expliciet in het voorstel staat, vraag dan bij je werkgever of er een budget beschikbaar is voor deze juridische controle. Zorg ervoor dat dit ook in jouw vaststellingsovereenkomst wordt vastgelegd.