Outplacement als onderdeel van een sociaal plan of vaststellingsovereenkomst

Bij grotere ontslagrondes of reorganisaties is outplacementdienstverlening vaak in het sociaal plan opgenomen. Een sociaal plan regelt voor alle ontslagen medewerkers alle aspecten en voorwaarden van het ontslag. Met het bieden van outplacement aan ontslagen medewerkers toont de werkgever goed werkgeverschap, zelfs wanneer het om ontslag van medewerkers gaat.

Outplacement biedt werknemers begeleiding en ondersteuning bij het vinden van een nieuwe een nieuwe baan te vinden. Dit helpt werknemers hun carrière een nieuwe wending te geven en geeft hun een gevoel van waardering, zelfs in moeilijke tijden. Ook kan het aanbieden van outplacement bijdragen aan een positief imago van de werkgever, want door oog te hebben voor vertrekkende werknemers en hen te helpen, laat het bedrijf zien dat het verantwoordelijk omgaat met personeel.

outplacement dream job

Outplacement is gericht op het begeleiden van werknemers naar een nieuwe baan. Dit gebeurt meestal op initiatief van de werkgever, maar soms ook op initiatief van de werknemer zelf. Het doel is om werknemers zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen, bij voorkeur in een passende nieuwe functie die aansluit bij de wensen en de doelstelling van de medewerker.

Een outplacementtraject bestaat vaak uit verschillende onderdelen, zoals:

  • Persoonlijke begeleiding en coaching.
  • De testfase om capaciteiten en vaardigheden in kaart te brengen.
  • Praktische hulp bij het opstellen van een cv, de sollicitatiebrief en het voorbereiden van sollicitatiegesprekken.
  • Jobhunting ofwel het zoeken naar een nieuwe passende functie en de bemiddeling richting die nieuwe baan.
  • Het volgen van een sollicitatietraining, in een groep of individueel.
  • Nazorg als de werknemer in een nieuwe functie elders is gestart.

 

De kosten voor outplacement zijn afhankelijk van de aanbieder en het type traject. Outplacement kan onderdeel zijn van de vaststellingsovereenkomst of het sociaal plan bij ontslag, waarbij de werkgever de kosten voor zijn rekening neemt.

Door outplacement op te nemen in het sociaal plan kunnen werkgevers werknemers goed begeleiden bij het vinden van een nieuwe baan. Hiermee draagt outplacement bij aan een zorgvuldig sociaal beleid bij organisatieveranderingen.

Beoordelingen

Beoordeling:  Gemiddelde van 4.73 op een totaal van 130 beoordelingen

Contactformulier