Het outplacementtraject en de vaststellingsovereenkomst

In veel gevallen maakt een outplacementtraject onderdeel uit van een vaststellingsovereenkomst. Dit is een overeenkomst tussen de werkgever en de ontslagen werknemer waarin alle details, voorwaarden en regelingen van het ontslag worden vastgelegd.

Ook een vergoeding voor het outplacementtraject kan dus in de vaststellingsovereenkomst worden opgenomen. Het gaat hier om een ​​geldelijke vergoeding die de werknemer naar eigen inzicht kan besteden aan outplacement. Met dit budget kan de werknemer zelf een keuze maken voor een outplacementbureau. Vaak wordt als enige voorwaarden gesteld dat het een professioneel bureau betreft dat is aangesloten bij OVAL, het kwaliteitskeurmerk voor outplacementbureaus. Met de outplacementvergoeding bepaalt de ontslagen werknemer dus zelf bij welk bureau hij welk soort begeleiding inkoopt. De inhoud van een outplacementtraject kan dus per werknemer verschillend zijn en is sterk afhankelijk van wat de werknemer nodig heeft.

De hoogte van het outplacementbudget

De hoogte van het outplacementbudget is niet wettelijk vastgelegd. Het hangt ervan af wat werkgever en werknemer overeenkomen. Daarom is het altijd goed om vooraf te weten wat de (eventuele) kosten van een outplacementtraject zijn. Hierdoor kan dit in de vaststellingsovereenkomst worden afgesproken en worden verrassingen achteraf voorkomen.

Outplacement en vaststellingsovereenkomst

Kan het outplacementbudget ​​van de transitievergoeding worden afgetrokken?

Het is onder voorwaarden toegestaan ​​om bepaalde kosten af ​​te trekken van de transitievergoeding. Dit noemen we transitie- en inzetbaarheidskosten. Hieronder vallen bijvoorbeeld kosten voor scholing en coaching. Let op! Hier dient de werknemer wel schriftelijk mee akkoord te gaan.

Het kan voor zowel de werknemer als de werkgever interessant zijn om goede afspraken te maken over outplacement. Bent u werknemer of werkgever en wilt u vrijblijvend meer informatie over de mogelijkheden van outplacement? Neem dan contact op met Joep Herni, coach en DGA bij Werkcontact, telefoon: 070-3457763.

Dit artikel terugluisteren?

Beoordelingen

Beoordeling:  Gemiddelde van 4.73 op een totaal van 130 beoordelingen

Contactformulier