Wat is een spoor 2 traject?
Een spoor 2 traject of spoor 2 re-integratie is, anders dan bij outplacement, bemiddeling van een zieke werknemer buiten de eigen organisatie. Dit traject wordt in gang gezet zodra duidelijk wordt dat terugkeer naar de huidige functie (het eerste spoor) niet meer mogelijk is. Het is een wettelijke verplichting die voortvloeit uit de Wet Verbetering Poortwachter.
Wanneer starten met spoor 2?
Werkgevers zijn verplicht spoor 2 re-integratie uiterlijk 6 weken na de eerstejaarsevaluatie op te starten.
Hoelang duurt een spoor 2 traject?
De duur van een spoor 2 traject is afhankelijk van de situatie. Wanneer er ook nog wordt geprobeerd om de werknemer in het eerste spoor te laten re-integreren kan het zelfs zo zijn dat er na enkele maanden alweer gestopt kan worden met het traject. Bijvoorbeeld wanneer de medewerker beter gemeld kan worden of wanneer er concreet zicht is op herstel en spoor 2 de kansen in spoor 1 in de weg staat.
Wanneer vaststaat dat spoor 1 niet haalbaar is, maar er wel re-integratiemogelijkheden zijn zal het spoor 2 traject meestal tot einde wachttijd (de WIA-keuring) in beslag nemen. Pas dan ontstaat het recht op de no-risk polis van UWV waarmee de nieuwe werkgever is gevrijwaard van risico’s ten aanziet van ziekte. Wanneer er een nieuwe baan wordt gevonden zal er daarom vaak eerst sprake zijn van detachering in spoor 2. De werknemer wordt dan tot einde wachttijd vanuit zijn huidige werkgever gedetacheerd naar de toekomstige nieuwe werkgever.
Gevaar van een loonsanctie
Als een werkgever zijn verplichtingen niet nakomt, kan het UWV na de wachttijd van 104 weken een loonsanctie opleggen. Vanwege de complexiteit van het extern herplaatsen van een zieke werknemer, schakelen werkgevers vaak een re-integratiebureau in. Voor meer informatie kun je ook onze artikelen lezen over tips voor het vinden van een re-integratiebureau en de kosten van een re-integratietraject in het tweede spoor.