Wanneer start je met outplacement?

Het moment waarop een outplacementtraject start hangt af van de afspraken die daarover zijn gemaakt tussen de werkgever en de werknemer.

Wat is outplacement?

Via outplacement wordt een medewerker die ontslagen is (of wordt) begeleid in het vinden van een nieuwe baan bij een nieuwe werkgever. Outplacement wordt veelal door de werkgever aangeboden en betaald. Het is een voorbeeld van goed werkgeverschap waarmee de werkgever betrokkenheid toont met de ontslagen medewerker. De ontslagen medewerker wordt immers niet aan zijn lot overgelaten en wordt geholpen met het creëren van een goede uitgangspositie op de arbeidsmarkt.

Hoe breng je als werkgever het nieuws van ontslag?

Een medewerker ontslaan is ook voor de werkgever geen pretje. Het is niet gemakkelijk, zeker wanneer de werknemer al langere tijd bij de werkgever in dienst is. Het is van belang de tijd te nemen voor een ontslaggesprek en dit goed voor te bereiden. Op die manier laat de werkgever zien dat deze respect heeft voor de medewerker die ontslagen wordt. Belangrijk is het slechte nieuws direct te vertellen en ook goed te beargumenteren waarom de werknemer wordt ontslagen. Daarnaast is het voor de werknemer belangrijk dat deze begrijpt er niet alleen voor te staan. Dus ook in een ontslaggesprek is het van belang de voordelen van outplacement uit te leggen. Iedere werknemer die ontslagen wordt heeft tijd nodig om het nieuws in te laten dalen. Woede, verdriet en teleurstelling kunnen begrijpelijke reacties zijn. Ook daarom is het van belang de mogelijkheid van outplacement aan te bieden en de werknemer te laten weten dat deze professionele hulp krijgt en er dus niet alleen voor staat. De werknemer krijgt zicht op perspectieven voor de toekomst en daarmee ook het besef dat het ontslag ook staat voor een nieuw begin.

Direct beginnen met outplacement of toch niet?

De meeste outplacementbureaus adviseren zo snel mogelijk te beginnen met outplacement. Meestal wordt dan het argument aangehaald dat het solliciteren makkelijker is omdat de werknemer nog in dienst bent bij je werkgever. Hoewel dit zeker een voordeel kan zijn, gaat dit niet voor iedere werknemer op. Soms kan het ook goed zijn om eerst even vrij te nemen en tot rust te komen. Daarnaast kan het afronden van je werkzaamheden en tegelijkertijd outplacement volgen intensief zijn. Aan de ene kant blijft de werknemer in het oude negatieve hangen en aan de andere kant moet deze dan bezig zijn met een positief nieuw begin. Niet iedereen kan dat. Het advies om direct te starten met outplacement na het ontslaggesprek is dan ook zeker niet altijd het beste advies.

Mensen zijn immers verschillend en wat voor de één geldt, hoeft niet voor de ander te gelden. Gelukkig maar!

 

Beoordelingen

Beoordeling:  Gemiddelde van 4.71 op een totaal van 142 beoordelingen

Contactformulier