De opkomst van virtueel outplacement

Gezien alle technologische ontwikkelingen in de wereld en de vele bedrijven die zich hierdoor nu en de komende jaren zullen moeten herstructureren, is het waarschijnlijk dat groepen werknemers hun baan verliezen voordat ze de pensioenleeftijd bereiken. De verregaande transitie naar een online economie en arbeidsmarkt gaat een grote uitdaging vormen voor zowel werknemers als werkgevers. Dit geldt ook voor de outplacementsector.

In dit artikel onderzoeken we hoe de outplacementsector hier op inspeelt en welke uitdagingen en kansen er zijn voor een nieuw online outplacementmodel voor de sector zelf.

Waarom outplacement?

Outplacement wordt meestal in opdracht van een werkgever uitgevoerd door een daarvoor gespecialiseerd outplacementbureau. Outplacement helpt ontslagen werknemers zich te heroriënteren op de arbeidsmarkt om een nieuwe baan te vinden. Dit gebeurt door middel van diensten zoals beroepenoriëntatie, loopbaanadvies,  hulp bij het schrijven van een cv en een sollicitatiebrief, het voorbereiden op sollicitatiegesprekken, om- of bijscholing, hulp bij netwerken en hulp bij het zoeken naar vacatures. Uit diverse onderzoeken blijkt dat outplacement aantoonbaar sneller tot een betere baan leidt voor ontslagen werkzoekenden.

Steeds meer online outplacement

Tot voor kort werd de dienstverlening voor outplacement vaak persoonlijk of in groepsverband aangeboden op fysieke locaties. Verdere digitaliseren en technologische ontwikkeling blijft echter elk aspect van onze samenleving veranderen en heeft de afgelopen jaren talloze industrieën ontwricht of veranderd, waaronder die in de HR-sector.

Dankzij technologische ontwikkelingen- en niet te vergeten de wereldwijde pandemie – is alles wat virtueel kan, dat ook geworden. Er is een gestage toename van de vraag naar werk op afstand en dus ook naar meer externe diensten zoals outplacement. Als gevolg daarvan is de vraag naar virtuele outplacement sterk toegenomen. Technologie verandert het outplacementproces snel. Aanbieders die vasthouden aan het traditionele outplacementproces en technologische innovaties niet omarmen, zullen niet in staat zijn om de waarde van de dienstverlening te bieden die nodig is om werknemers te ondersteunen in hun transitie naar een nieuwe baan.

Traditioneel outplacement

Het traditionele outplacementproces bestond uit een ontmoeting van een deelnemer met een coach die op kantoor beschikbaar was tijdens de normale kantooruren en het ontvangen van verouderd gedrukt lesmateriaal. Maar de werkzoekenden van vandaag vragen om meer flexibiliteit en ondersteuning dan dat. Omdat de meeste deelnemers al vertrouwd zijn met een meer flexibele en virtuele werkplek, werken ze ook gemakkelijker in een virtuele outplacementomgeving waar coaching en begeleiding via het internet of de telefoon gebeurt in plaats van persoonlijk.

Outplacement vandaag de dag

In de moderne wereld is het outplacementproces flexibel, gemakkelijk te gebruiken en te begrijpen en werkt het volgens het schema van de deelnemer. Deelnemers hoeven geen benzine, kilometers of onproductieve tijd te verspillen door in de file te staan. Ze kunnen op elk moment inloggen met elk apparaat op elke locatie van hun keuze.

De combinatie van outplacement met technologie in virtuele outplacementdiensten heeft het betaalbaarder en wendbaarder gemaakt dan traditionele outplacementdiensten. Dit maakt virtuele outplacementdiensten aantrekkelijker voor werkgevers en vertrekkende werknemers.

In de wereld van vandaag is de behoefte aan snelheid en ‘klaar terwijl u wacht mentaliteit’ de motiverende factor die het virtuele outplacementproces dat we bij Werkcontact gebruiken zo populair maakt. Onze aanpak bij virtueel outplacement is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een succesvol outplacementmodel met een zeer hoge klanttevredenheid.

De juiste aanpak bij virtueel outplacement

Er zijn veel verschillende soorten outplacementmethodieken die bedrijven kunnen gebruiken om deelnemers weer aan het werk te krijgen in een nieuwe, zinvolle baan. De geschiedenis van outplacement is doorspekt met talloze methodieken en visies.

Wanneer we de meest opvallende methoden onder de loep nemen, onderzoeken wat ze precies inhouden en ontdekken hoe ze in de loop der tijd zijn geëvolueerd kunnen we concluderen dat het heeft geleid tot de ontwikkeling van een ideale gemengde aanpak voor outplacementdiensten, die naadloos aansluit bij de behoeften van de moderne beroepsbevolking.

Virtueel outplacement biedt veel voordelen

Groepssessies

In de beginjaren van outplacement, toen het internet nog in opkomst was, was deze methode bijzonder populair. Bij outplacement in groepsverband organiseert een bedrijf trainingen voor deelnemers, vaak in hun eigen kantoren. Deze kantoren bevinden zich meestal in grotere steden, wat inhoudt dat deelnemers regelmatig moeten reizen om deze sessies bij te wonen.

Hoewel de reistijd voor sommige deelnemers geen obstakel vormt, is het voornaamste nadeel van deze benadering dat het gebrek aan persoonlijke aandacht een uitdaging kan zijn. Wanneer deelnemers in groepen worden samengebracht, missen zij de individuele begeleiding die ze nodig hebben. Iedere zoektocht naar een baan is immers uniek en vereist specifieke tijd en planning om succesvol te zijn.

Outplacementbenaderingen zoals deze zijn om verschillende redenen uit de gratie geraakt. Het eerder genoemde woon-werkverkeer wordt een nog grotere uitdaging wanneer een deelnemer ver weg woont, druk is met sollicitatiegesprekken en daardoor niet op het afgesproken tijdstip kan komen. Bovendien hebben sommige deelnemers misschien een tweede baan die het financiële tekort verhelpt dat door hun eerdere ontslag is ontstaan. Kortom, de groepsgerichte outplacementbenadering is te star en tijdrovend, vooral in een tijd waarin het meeste werk zoeken – en de banen zelf – voornamelijk online plaatsvindt.

Individueel virtueel outplacement

In plaats van naar een locatie te reizen voor ondersteuning, biedt deze aanpak deelnemers de mogelijkheid om hun eigen pad te kiezen, met behulp van diverse tools via een online platform.

Deze benadering kent veel voordelen, zoals flexibiliteit in planning en het wegvallen van reistijd. Toch kan het ook een zekere onpersoonlijkheid met zich meebrengen. In tegenstelling tot de groepsaanpak, waarbij deelnemers nog steeds face-to-face kunnen communiceren met een expert en in contact kunnen komen met leeftijdsgenoten die hetzelfde programma volgen, mist de deze methode directe interactie. Anderzijds maken oplossingen zoals Teams en Skype veel goed. Ook op die manier kun je als deelnemer prima communiceren met je coach, die je dus ook kan zien.

Een van de belangrijkste voordelen van deze aanpak zijn de lage kosten, wat het bijzonder interessant maakt voor inkopers die op zoek zijn naar een outplacementdienst. Dit betekent echter niet noodzakelijk dat het de meest geschikte oplossing is voor degenen die het proces daadwerkelijk ondergaan.

De gecombineerde aanpak

De meest effectieve methode voor outplacement is de gecombineerde aanpak, waarbij de krachten van mensen en technologie worden samengebracht. Dit biedt deelnemers het beste van twee werelden, aangezien zowel persoonlijke als virtuele outplacement hun eigen beperkingen hebben. Zoals eerder besproken, vereist outplacement een persoonlijke benadering.

De gecombineerde aanpak biedt toegewijde één-op-één coaching, waardoor deelnemers de ondersteuning ontvangen die ze nodig hebben, ongeacht hun type, niveau of anciënniteit. In plaats van traditionele groepssessies is deze aanpak gericht op een meer persoonlijke benadering, die zich richt op de specifieke behoeften van elk individu. Het proces wordt afgestemd op de wensen van de deelnemer, in plaats van op de behoeften van de outplacementaanbieder.

Daarnaast benut deze aanpak het internet om mensen met elkaar te verbinden, in plaats van hen te isoleren. Dit elimineert de noodzaak om te pendelen voor persoonlijke afspraken met een coach en biedt tegelijkertijd toegang tot e-learningtools, sociale netwerken, en trainingen die worden georganiseerd door experts in arbeidsbemiddeling.

Deze ideale outplacementbenadering combineert de voordelen van online middelen met de impact van persoonlijke coaching, zelfs via videobellen of Teams sessies. Dit zorgt ervoor dat het proces menselijker aanvoelt, geeft de deelnemer meer controle, verkort de reistijd en draagt bij aan het gevoel van veiligheid in deze moderne tijd.

De aanpak van Werkcontact

Bij Werkcontact hebben we de afgelopen jaren voorop gelopen in de virtuele werkomgeving en hebben we ons outplacementproces voortdurend aangepast aan de huidige technologische ontwikkelingen. We bieden een individuele, virtuele outplacementoplossing die volledig is afgestemd op de deelnemer.

De norm voor virtueel outplacement

Werkcontact werd in 2003 opgericht als een eigentijdse aanbieder van outplacementdiensten in Nederland. Inmiddels werken we ook vanuit België en Italië. Juist onze initiatieven op het gebied van virtueel outplacement komen hierbij erg goed van pas. Het heeft ons bovendien gemotiveerd virtueel outplacement nog verder te ontwikkelen waardoor we vandaag de dag normbepalend zijn in het aanbieden van virtueel of online outplacement.

Mensen en technologie samenbrengen

Ons virtuele outplacementprogramma verenigt geavanceerde technologie voor het zoeken naar een baan met persoonlijke loopbaancoaching en jobhunting, geschikt voor alle functieniveaus, van uitvoerende medewerkers tot topmanagement, en dat op vrijwel elke locatie ter wereld.

Onze ervaren loopbaancoaches werken nauw samen met deelnemers om hun behoeften in kaart te brengen en hen te ondersteunen in het zetten van de juiste stappen. Samen met hun coach bepalen deelnemers de doelen en processen die hen helpen bij het vinden van de volgende belangrijke functie of carrière-uitdaging.

Gedurende dit traject hebben deelnemers regelmatig contact met hun coach, maar ze krijgen ook toegang tot een uitgebreid digitaal platform vol nuttige testen en middelen die inzicht bieden in de moderne zoektocht naar een nieuwe baan. Dit omvat onder andere online cursussen, e-learning-tools, webinars en een speciaal voor Werkcontact ontwikkeld loopbaanplatform, waar vacatures worden gedeeld en interactie met de coach plaatsvindt.

Het eindresultaat is een geïntegreerde aanpak waarin mensen centraal staan. Technologie wordt ingezet om het proces te ondersteunen, waardoor het eenvoudiger wordt om de benodigde hulp te krijgen wanneer deelnemers dat nodig hebben.

Virtueel en toch persoonlijk

Virtueel outplacement is zowel mensgericht als persoonlijk. Vaak doen mensen aannames over de kwaliteit en de persoonlijke benadering van deze diensten. Echter, virtueel hoeft niet een synoniem te zijn voor onpersoonlijk of oppervlakkig.

Bij Werkcontact combineren we toegankelijke virtuele hulpmiddelen met persoonlijke één-op-één coaching. We streven ernaar dat onze coaches zo sector-specifiek mogelijk zijn, zodat we optimaal kunnen inspelen op de unieke behoeften van onze cliënten. Iemand die een nieuwe baan zoekt in de gezondheidszorg heeft immers andere behoeften dan iemand in de IT, detailhandel of financiële dienstverlening.

De  loopbaancoach begeleidt elke deelnemer door alle fases en diensten van hun aangepaste programma, op een manier die het meest toegankelijk voor hen is, of dat nu via telefoon, e-mail, chat of web gebaseerde coaching is.

Onze coaches zijn verantwoordelijk voor het ondersteunen van elke deelnemer door het outplacementproces. Iedere werknemer die in de transitiefase naar een nieuwe baan zit heeft unieke behoeften en specifieke sterke en zwakke punten.

Bij Werkcontact zijn we ervan overtuigd dat, wanneer virtueel outplacement op de juiste manier wordt uitgevoerd, dit het beste van twee werelden samenbrengt. Dit betekent de persoonlijke benadering van een toegewijde coach, gecombineerd met het gemak en de gebruiksvriendelijke functies van moderne virtuele outplacementtools en technologie.

Het loopbaanplatform van Werkcontact

Het virtuele loopbaanplatform van Werkcontact  is de ruggengraat van ons virtuele outplacementprogramma. Het is de plek waar deelnemers leren over het proces, hun coach ontmoeten en nog veel meer.

Op ons platform ondersteunen we onze deelnemers vanaf het allereerste begin bij het opstellen van hun cv. We leren ze niet alleen de fijne kneepjes van het schrijven van een effectief cv, maar we creëren ook daadwerkelijk een cv voor hen, compleet met de juiste trefwoorden die passen bij de gewenste functie of sector. Onze unieke tool neemt daardoor veel van het giswerk weg dat komt kijken bij het optimaliseren van een cv voor zoekwoorden.

Persoonlijke coaching

Al vóór de COVID-19 pandemie heeft Werkcontact ingezet op een meer virtuele aanpak van outplacement. Deze ontwikkeling in onze communicatiemethoden heeft het mogelijk gemaakt om de manier waarop we mensen ondersteunen opnieuw te definiëren, en wij zijn ervan overtuigd dat dit zelfs effectiever is dan de traditionele face-to-face benadering.

Hoewel coaching de kern vormt van al onze outplacementdiensten, ligt onze focus op de samenwerking tussen de coach en de deelnemer. Iedere deelnemer krijgt een toegewijde één-op-één coach, die hem of haar  begeleidt totdat er een nieuwe baan is gevonden.

Door de groeiende behoeften van de moderne werkplek en de vooruitgang in technologie zijn ook veel andere outplacementaanbieders inmiddels overgestapt op online coaching. Bij Werkcontact waren we er echter vanaf het begin bij betrokken. Onze loopbaancoaches zijn pionier in het aanbieden van virtueel outplacement.

Wij bieden onze virtuele outplacementprogramma’s aan via platforms zoals Teams, videobellen en Skype. Volgens onderzoek is maar liefst 60 tot 90 procent van de lichaamstaal non-verbaal, wat benadrukt dat het essentieel is om tijdens de eerste coachingsessie een face-to-face gesprek tussen de virtuele coach en de deelnemer te hebben.

Zodra er een goede relatie is opgebouwd, kunnen coaches en deelnemers samen de meest effectieve communicatiestrategie ontwikkelen. Het is bijvoorbeeld niet altijd mogelijk om deel te nemen aan een Teams-sessie, maar een reactie op een e-mail of een WhatsApp-bericht kan vaak veel eenvoudiger zijn. Ook biedt e-mail een krachtig middel om inhoud te delen en diepgaandere gesprekken aan te gaan waar de deelnemer later op kan terugkomen.

Door gebruik te maken van verschillende communicatiemiddelen, raken deelnemers vertrouwd met deze tools, wat hen goed van pas kan komen tijdens sollicitatiegesprekken met potentiële werkgevers. Daarom zorgen wij ervoor dat onze deelnemers kunnen profiteren van ons volledige aanbod aan online tools en onze vacaturezoekers.

Virtueel outplacement met baangarantie

Werkcontact onderscheidt zich door de lange termijn waarop we met onze deelnemers samenwerken. In tegenstelling tot de meeste programma’s, die vaak beperkt zijn tot een periode van één tot zes maanden, leggen traditionele termijnen een druk op deelnemers om binnen een bepaald tijdsbestek een nieuwe baan te vinden. Wij geloven echter dat resultaten niet afhangen van de tijd die je erin steekt, maar van wat je daadwerkelijk bereikt.

Met de term “baangaranie” bedoelen we dat het bij virtueel outplacement mogelijk is dat  we onze deelnemers blijven ondersteunen totdat ze een nieuwe, betekenisvolle baan hebben gevonden. We werken in dat geval zonder strikte deadlines en vermijden het risico om onze ondersteuning halverwege hun transitie naar een nieuwe baan te beëindigen. Onze aanpak is gericht op de resultaten, niet op een tijdplanning. Het draait niet om hoe lang iemand nodig heeft, maar om het feit dat deelnemers uiteindelijk in hun volgende functie terechtkomen.

Een standaardaanpak is niet effectief. Elke baan is uniek en mensen hebben verschillende behoeften. Daarom moet virtueel outplacement flexibel zijn, zodat elke deelnemer de kans krijgt om te slagen. Dankzij  onze baangarantie krijgen deelnemers, ongeacht hun niveau, doelen of duur, de ondersteuning die ze nodig hebben. Dit biedt onze klanten de gemoedsrust dat hun medewerkers in goede handen zijn.

Een persoonlijke ervaring

Er zijn maar weinig aanbieders die kunnen tippen aan het unieke aanbod dat wij leveren via onze virtuele outplacementtechnologie. Of het nu gaat om ons loopbaanplatform, het opstellen van cv’s, of onze vacaturezoekers, wij onderscheiden ons van de rest.

Elke zoektocht naar een nieuwe baan is uniek, en daarom kan geen enkele virtuele outplacementdienst effectief zijn zonder een gepersonaliseerde aanpak. Onze coaches zetten ons volledige scala aan technologie, tools en middelen in om op maat gemaakte oplossingen te bieden voor elke deelnemer. Daarnaast bieden ze emotionele ondersteuning, training om eventuele technologische achterstanden weg te werken, en begeleiding bij elk aspect van het solliciteren totdat de ideale baan is gevonden.

De voordelen van virtueel outplacement via Werkcontact

– Wereldwijde toegang: Met onze virtuele outplacementdiensten zijn er geen geografische grenzen meer. Dit betekent dat deelnemers niet langer kostbare tijd hoeven te besteden aan reizen naar grote steden voor cursussen of ontmoetingen met coaches. Werknemers kunnen vanuit elke locatie dezelfde hoogwaardige service ontvangen die voorheen alleen in stedelijke gebieden beschikbaar was. Dit zorgt voor een gelijk speelveld, wat van groot belang is.

– 24/7 ondersteuning: onze volledig web gebaseerde virtuele outplacementdiensten bieden ondersteuning die 24 uur per dag, 7 dagen per week toegankelijk is, en dat allemaal vanuit de vertrouwdheid van hun eigen huis of kantoor. Dit geeft klanten en deelnemers de flexibiliteit om actief deel te nemen op een tijdstip dat hen het beste uitkomt, in plaats van vast te zitten aan de gebruikelijke kantooruren van traditionele outplacementaanbieders. Onze deelnemers kunnen eenvoudig inloggen op ons platform, zelfs terwijl ze wachten tot het avondeten uit de oven komt. Ze kunnen webinars volgen en leermodules doorlopen wanneer het hen uitkomt.

– Kostenbesparend: de kosten van outplacement zijn bij een virtuele aanpak aanzienlijk lager. En naarmate meer mensen gebruikmaken van deze diensten, worden ze nog beter betaalbaar. Dit betekent niet alleen dat meer mensen kunnen profiteren van outplacementondersteuning, maar ook dat er aanzienlijke tijdsbesparingen gerealiseerd worden, wat op zich zelf ook weer financieel voordelig is.

– Wanneer iemand wordt ontslagen, ontvangt hij doorgaans een ontslagvergoeding die bestaat uit een eenmalige uitkering, outplacementondersteuning en mogelijk enkele aanvullende voordelen. Dit forfaitaire bedrag blijft echter staan totdat de persoon een nieuwe baan heeft gevonden.

– Virtueel outplacement biedt een snellere, voordeligere en effectievere optie in vergelijking met traditionele programma’s. Het elimineert niet alleen de noodzaak voor reistijd, maar het is ook goedkoper omdat kosten voor gedrukt materiaal en fysieke kantoren komen te vervallen. Andere programma’s hebben vaak hoge overheadkosten, waardoor ze onbetaalbaar kunnen zijn en tijdsbeperkingen moeten opleggen om binnen budget te blijven.

– Door de flexibiliteit van virtuele outplacementondersteuning kunnen werknemers hun leven op hun eigen manier vormgeven, zonder dat ze zich hoeven aan te passen aan een al drukke agenda. Onze diensten zijn beschikbaar wanneer dat nodig is, waardoor we inspelen op de unieke behoeften van iedereen. Dit zorgt ervoor dat zowel onze klanten als de deelnemers tijd en geld besparen.

– Meer privacy: virtuele coaching biedt een oplossing voor diegenen die hun outplacementtraject privé en vertrouwelijk willen houden. Het traditionele in-person coaching model maakte ontmoetingen in gesloten kantoorruimtes noodzakelijk.

Meer informatie

Wilt u meer weten over virtueel outplacement via Werkcontact? Neem dan contact met ons op onder telefoonnummer 088-033 08 80 of 06-14759412. Of vul het contactformulier rechtsboven op deze pagina in.

Beoordelingen

Beoordeling:  Gemiddelde van 4.71 op een totaal van 147 beoordelingen

Contactformulier