Vier vragen over outplacement

Ontslagen worden is nooit leuk en komt altijd op het slechtste moment. En een nieuwe baan komt niet vanzelf. Professionele begeleiding bij uw zoektocht kan helpen.

Outplacement is professionele hulp bij ontslag. Het is een pakket van psychologische begeleiding, training bij het zoeken naar werk, analyse van de sterke en zwakke punten van de werknemer en administratieve begeleiding bij het papierwerk. In opdracht van uw werkgever wordt er individueel of in groepsverband begeleiding gegeven door een gespecialiseerd outplacementbureau.

Betaalt u outplacement zelf?

Nee, doorgaans wordt outplacement door de werkgever betaald. In uitzonderlijke situaties betaalt de werknemer een gedeelte zelf doordat het bedrag voor outplacementbegeleiding van de transitievergoeding wordt afgetrokken. Hiervoor is dan wel vooraf schriftelijke toestemming van de werknemer voor nodig. Is die toestemming er niet, dan mag het dus niet.

Maakt u leeftijd uit?

Het hangt ervan af. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat oudere werknemers meer tijd nodig hebben om een nieuwe baan te vinden. Ook bij outplacement zal het vinden van een nieuwe baan voor oudere werknemers meestal langer duren.

In een wereld waar jeugd vaak synoniem staat voor dynamiek, kan het vinden van werk als oudere werkzoekende lastig zijn. Uit onderzoek blijkt dat ouderen op de arbeidsmarkt steeds meer te maken krijgen met leeftijdsdiscriminatie. Met outplacement leert u hoe u dit kunt voorkomen en hoe u van uw leeftijd een voordeel kunt maken in plaats van een belemmering. Met outplacement krijgt u advies over hoe je kunt solliciteren en goede begeleiding bij het maken van een overtuigend CV en motivatiebrief.

Veel oudere werknemers zijn het erover eens dat het belang van leeftijd op de arbeidsmarkt na elke verjaardag wordt benadrukt. ‘Leeftijd doet er niet toe’ wordt vaak gezegd. Helaas merk je hier als kandidaat nauwelijks iets van. Ook de cijfers bevestigen dit sentiment. Het is waar dat ouderen langer aan het werk kunnen worden gehouden. Zo steeg het aandeel van de beroepsbevolking in de leeftijdscategorie 55-64 jaar (netto) van 25 procent naar maar liefst 75 procent. Helaas eindigt daar het goede nieuws. De kans om binnen een jaar werk te vinden terwijl je werkloos bent, is klein. En de werkloosheid onder de 55-65-jarigen is het hoogst van alle werkzoekenden. Gelukkig blijft het percentage wel dalen. Terwijl de werkloosheid voor deze groep in 2015 nog 10 procent bedroeg, is deze inmiddels gedaald naar 4 procent.

Leeftijdsdiscriminatie van oudere werknemers komt dus vaak voor. Dit is onredelijk, aangezien verschillende onderzoeken door de jaren heen hebben aangetoond dat oudere werknemers het net zo goed of zelfs beter doen dan jongere werknemers. Ook is leeftijd geen grote belemmering voor het leren van nieuwe technologieën. Veel 55-plussers zijn net zo bedreven in het gebruik van moderne technologie als hun jongere tegenhangers. Oudere werknemers zijn ook veel stabieler en minder afwezig (geen stress van een jong gezin). En tot slot brengen oudere werknemers vaak een schat aan werkervaring mee die kan leiden tot betere probleemoplossing en besluitvorming op de werkplek.

Kan je voorbereid zijn op ontslag?

Ja. Voordat we bespreken wat je kunt doen om te solliciteren als je ouder wordt, is het belangrijk om te kijken naar wat je kunt doen terwijl je nog werkt.

Door nu te handelen vergroot u niet alleen uw aantrekkingskracht als kandidaat, maar bent u ook beter voorbereid op onverwachte veranderingen in uw carrière.

Maak en optimaliseer uw LinkedIn-profiel: als u nog geen LinkedIn-profiel heeft, is het tijd om er een te maken. Gebruik dit platform om uw professionele netwerk te onderhouden, uw vaardigheden onder de aandacht te brengen en op de hoogte te blijven van trends en ontwikkelingen in uw branche.

Actief netwerken: breid uw netwerk uit door evenementen bij te wonen, te netwerken en in contact te blijven met voormalige collega’s. Een sterk netwerk kan van cruciaal belang zijn als u werkloos raakt.

Vraag LinkedIn-aanbevelingen: een persoonlijke aanbeveling is vaak erg krachtig. Vraag een collega/manager/supervisor/manager om het te schrijven.

Blijf altijd leren en ontwikkelen: blijf jezelf ontwikkelen door middel van cursussen en trainingen. Het laat zien dat je bereid bent om te groeien en nieuwe vaardigheden te leren, vooral op technologisch gebied.

Werk uw e-mailadres bij: overweeg het gebruik van een modern e-mailadres als u nog steeds een verouderd systeem gebruikt (gebruik bijvoorbeeld @gmail in plaats van @hotmail). Het lijkt misschien een klein detail, maar het kan veel zeggen over uw verlangen om bij de tijd te blijven.

Wees voorbereid op het onverwachte: zelfs als u momenteel tevreden bent met uw huidige rol, is het verstandig om u voor te bereiden op onverwachte veranderingen. Update uw CV regelmatig met de laatste gebeurtenissen en prestaties in uw carrière.

Vraag om feedback: vraag regelmatig om feedback aan uw collega’s en leidinggevenden. Dit zal je helpen je sterke punten te ontwikkelen en inzicht te krijgen in dingen die misschien niet zo goed gaan.

Kun je outplacement weigeren?

Ja, dat kan. Of het ook verstandig is kun je jezelf afvragen, want uit verschillende onderzoeken blijkt ook dat mensen die begeleid worden in een outplacementtraject veel sneller werk vinden dan mensen die geen gebruik kunnen maken van outplacement.

Dit artikel terug luisteren?

Beoordelingen

Beoordeling:  Gemiddelde van 4.72 op een totaal van 145 beoordelingen

Contactformulier