Verplicht outplacement in België

In België moeten ontslagen medewerkers vanaf 1 januari verplicht outplacement volgen. De werkgever is bovendien gerechtigd hiervoor vier weken loon van de ontslagvergoeding af te houden.

Verplicht laten begeleiden

In tegenstelling tot in Nederland, waar deze verplichting (nog) niet geldt, moeten werknemers in België dus eigenlijk zelf hun ontslagbegeleiding betalen. Outplacementbureaus in België zien veel voordelen in de nieuwe regeling en wijzen, zoals verwacht, op het nut van outplacement voor de werknemer.

Outplacement in Nederland

In Nederland hebben werknemers sinds de flexibilisering van het ontslagrecht recht op een transitievergoeding. De hoogte van de transitievergoeding is afhankelijk van het aantal jaren dat de werknemer in dienst was en zijn leeftijd. Ook in Nederland mag de werkgever de kosten voor outplacement van de transitievergoeding aftrekken. Een belangrijk verschil met België is echter dat het volgen van outplacement in Nederland niet verplicht is. In de wet staat  letterlijk dat de transitievergoeding kan worden gebruikt voor begeleiding naar nieuw werk of omscholing. Maar de werknemer kan zijn transitievergoeding bijvoorbeeld ook gebruiken voor het aflossen van schulden, het kopen van een boot of een breedbeeldtelevisie of het geld gewoon op de bank zetten.

Verplicht outplacement

Bij onze zuiderburen is het volgen van een outplacementtraject verplicht.

Beoordelingen

Beoordeling:  Gemiddelde van 4.72 op een totaal van 145 beoordelingen

Contactformulier