Verdeeldheid kabinet over transitievergoeding

Binnen het kabinet zou volgens bronnen in Den Haag alsnog verdeeldheid zijn onstaan over de concrete uitwerking van het nieuwe ontslagrecht.

De hervorming van het ontslagrecht is naar voren gehaald. In plaats van 1 januari 2016 gaat het nieuwe ontslagrecht nu per 1 juli 2015 in. De belangrijkste wijziging in het nieuwe ontslagrecht is de ontslagroute zelf. Deze wordt namelijk afhankelijk van de reden van het ontslag. Bij ontslag door een arbeidsconflict moet de werkgever naar de kantonrechter en bij ontslag om bedrijfseconomische redenen gaat de ontslagaanvraag voortaan per definitie langs het UWV. Voorheen hadden werkgevers hier een keuzevrijheid in.

Onderwep van discussie in het kabinet is nu de concrete uitwerking van de transitievergoeding. Binnen het huidige voorstel is nog niet voorzien in een verplichte besteding voor outplacement en/of scholing. Hierdoor zou de kans bestaan dat ontslagen medewerkers de transitievergoeding mogelijk niet inzetten voor scholing of outplacement.

Diverse vakbondsbestuurders hebben zich inmiddels ook uitgesproken over een verpichte besteding van het transitiebudget.
Zij verwijzen naar België waar de wet op outplacement geldt en outplacement een verplicht onderdeel is van de ontslagroute.

Beoordelingen

Beoordeling:  Gemiddelde van 4.71 op een totaal van 142 beoordelingen

Contactformulier