Sollicitatiecursussen UWV niet succesvol

De door UVV verzorgde sollicitatiecursussen aan WW-gerechtigden blijken nagenoeg geen meerwaarde te hebben. Dit blijk uit onderzoek door het wetenschappelijk onderzoeksinstituut SEO, dat onderzoek verricht in opdracht van ministeries, internationale bedrijven en de Europese Commissie.

Uit het door SEO gehouden onderzoek blijkt dat de kans op het vinden van een baan met slechts 1,8 procent toeneemt wanneer werklozen aan de – veelal verplichte – sollicitatietraining van UWV deelnemen. Van de WW-gerechtigden die niet aan de cursus deelnemen was 56,9 procent na een jaar aan het werk in een nieuwe baan. Bij de mensen die wel deelnamen aan de sollicitatietraining was dat 58,6 procent. Het verschil is zelfs zo minimaal dat er niet met zekerheid is vast te stellen dat het verschil van 1,8 procent het resultaat is van de training. Wanneer de deelnemers aan de cursus, die 8-wekelijkse bijeenkomsten telt, hun tijd hadden besteed aan het solliciteren was het percentage WW-gerechtigden die zonder hulp nieuw werk vonden waarschijnlijk nog hoger geweest.

Volgens onderzoeksinstituut SEO zijn de effecten van de training op de langere termijn mogelijk wel positief.  Deelname aan de cursus verhoogt de arbeidsparticipatie en deelnemers ondervinden steun aan elkaar, vaak precies op het moment dat hun zelfvertrouwen door alle afwijzingen bij het solliciteren ernstig is aangetast.

Het blijkt lastig om het nut van de door UWV gegeven sollicitatietrainingen te beoordelen. Enerzijds zou je kunnen stellen dat deelname aan dergelijke cursussen nooit kwaad kan. Anderzijds is het misschien goed om de kwaliteit van de sollicitatietrainingen en de competenties van de UWV-medewerkers die deze trainingen geven onder de loep te nemen.

Outplacementbureaus

Doet de private sector het dan zo veel beter? In Nederland zijn ongeveer 200 grote en kleine outplacementbureaus actief, ZZP’ers niet meegerekend.
De grotere en professionelere outplacementbureaus worden vertegenwoordigd door brancheorganisatie OVAL. Hoewel de brancheorganisatie geen recent onderzoek naar de resultaten van outplacementtrajecten heeft uitgevoerd, blijkt uit eerder onderzoek door OVAL dat 75 procent van de deelnemers aan outplacement eerder een baan vinden dan werkzoekenden die daar niet aan deelnemen. Een recent onderzoek in België, uitgevoerd door brancheorganisatie Federgon, liet ongeveer hetzelfde resultaat zien. Federgon stelt dat in het eerste kwartaal van 2024 ruim 73 procent van de collectief ontslagen werknemers een nieuwe baan vond dankzij het volgen van een outplacementtraject.

Kanttekening

Toch valt er wel wat af te dingen op de onderzoeken van OVAL en Federgon. De onderzoeken zijn immers gehouden onder hun eigen leden. Outplacementbureaus dus. De vraag roept zich op of deze onderzoeken echt objectief zijn. Outplacementbureaus hebber er geen belang bij slechte cijfers te presenteren en hebben sowieso al de neiging het succes van hun cliënten iets te veel toe te eigenen. Bovendien zijn onderzoeken vanuit de eigen brancheorganisatie vaak gekleurd en te vergelijken met de slager die zijn eigen vlees keurt.

Beoordelingen

Beoordeling:  Gemiddelde van 4.71 op een totaal van 147 beoordelingen

Contactformulier