Regels bij outplacement en ontslag
Wanneer er sprake is van ontslag van een werknemer wordt er vaak een budget voor outplacement in de vaststellingsovereenkomst opgenomen. Outplacement kan van toegevoegde waarde zijn, aangezien het de werknemer ondersteunt bij het sneller vinden van een nieuwe functie en het voortzetten van zijn of haar loopbaan. Voor werkgevers zijn er verschillende voordelen aan verbonden. Maar welke regels zijn er rondom outplacement bij ontslag? En onder welke voorwaarden kan outplacement worden opgenomen in een vaststellingsovereenkomst? Lees er meer over in dit artikel.
Wanneer kan outplacement worden ingezet?
Het ontslaan van een medewerker is nooit een gemakkelijke beslissing voor een werkgever. Helaas is het soms nodig. Er zijn situaties denkbaar waarin er geen plek meer is voor een werknemer binnen de organisatie, bijvoorbeeld door te weinig opdrachten, een noodzakelijke reorganisatie of andere belangrijke bedrijfseconomische redenen.
Medewerker die de organisatie moeten verlaten kunnen ondersteund worden met outplacement. Dit houdt in dat de werkgever een outplacementbureau inschakelt, dat de werknemer helpt om de juiste middelen en begeleiding te verkrijgen voor het snel vinden van een nieuwe baan. Ook komt het voor dat er een outplacementbudget in de vaststellingsovereenkomst wordt opgenomen waarmee de werknemer zelf zijn of haar keuze voor een outplacementbureau kan bepalen.
Is outplacement verplicht?
Werkgevers zijn in Nederland niet verplicht outplacement voor hun werknemers te verzorgen. Experts geven echter aan dat het wel verstandig is dit toch te doen, want door outplacement aan te bieden laten werkgevers zien betrokken te zijn bij het welzijn van medewerkers. En dus ook bij die werknemers die de organisatie moeten verlaten. Dit brengt verschillende voordelen voor de werkgever met zich mee:
– De werkgever toont betrokkenheid waardoor achterblijvers een veilig gevoel krijgen of behouden;
– Er is sprake van behoud van harmonie tussen de vertrekkende werknemer en het bedrijf;
– De werkgever activeert als het ware een soort ambassadeurschap bij de vertrekkende werknemer.
Fiscale voordelen bij het aanbieden van outplacement
Daarnaast biedt outplacement ook fiscale voordelen. In overleg met de werknemer kan de werkgever ervoor kiezen om een deel van de transitievergoeding in te zetten voor het betalen van de kosten voor outplacement, waardoor er geen belasting over dit gedeelte van de vergoeding wordt geheven. In die situatie geldt de transitievergoeding namelijk niet als een vorm van inkomen.
Moet de werknemer outplacement accepteren?
Nee, de werknemer hoeft outplacement niet te accepteren. Deelname aan outplacement is in Nederland geen verplichting. Als de werknemer outplacement niet accepteert is de werkgever verplicht de transitievergoeding netto aan de werknemer uit te betalen.