Outplacement en sollicitatieverlof

Wat zijn je rechten en plichten bij het volgen van een outplacementtraject?

Wanneer je als medewerker ontslagen wordt is de kans groot dat de werkgever outplacement aanbiedt. Met outplacement word je geholpen met het zoeken naar een nieuwe baan en kan tijdens of na je dienstverband worden gevolgd. Je krijgt niet alleen hulp met het vinden van vacatures, want voordat je daadwerkelijk gaat solliciteren wordt eerst onderzocht welk werk echt bij je past en waar je dat werk kunt vinden. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan je CV en je sollicitatiebrief en ontvang je passende vacatures van het outplacementbureau.

Als je er klaar voor bent begint het sollicitatieproces en ga je ook echt solliciteren op openstaande vacatures. Wanneer je dienstverband bij je werkgever al is beëindigd of wanneer je wel je op non-actief staat ben je uiteraard vrij om te solliciteren. Maar wat als je wel nog je werkzaamheden uitvoert? Mag je dan tijdens je werkdag wel of niet solliciteren?

De Nederlandse wet zegt niets over sollicitatieverlof voor medewerkers die ontslagen worden. Werkgevers zijn dus niet verplicht een werknemer vrij te geven om te solliciteren. De medewerker moet op eigen kosten verlof nemen om naar een sollicitatiegesprek te gaan. Hetzelfde geldt voor andere sollicitatieactiviteiten zoals een netwerkgesprek voeren, een sollicitatiebrief schrijven of het volgen van een LinkedIn-training. Ongeacht of je zelf ontslag hebt genomen of door je werkgever wordt ontslagen, de werkgever is niets verplicht.

In de praktijk wordt de soep echter niet zo heet opgediend en wordt er meestal verlof verleend voor het solliciteren.

Sociaal plan

Wanneer het ontslag voortkomt uit een reorganisatie is er meestal sprake van een sociaal plan waarin een regeling voor het solliciteren tijdens werktijd is opgenomen. Ook wordt meestal omschreven welke sollicitatieactiviteiten recht geven op sollicitatieverlof. Er zijn ook bedrijven die het Belgische systeem volgen. In België is outplacement replicht en solliciteren tijdens een outplacementtraject een recht en heeft de werknemer recht op één dag in de week verlof om te solliciteren.

Beoordelingen

Beoordeling:  Gemiddelde van 4.73 op een totaal van 120 beoordelingen

Contactformulier