Ontslag en outplacement: tips voor de werknemer

Wanneer je als medewerker ontslagen wordt en outplacement krijgt aangeboden zijn er allerlei zaken waar je rekening mee moet houden. In dit artikel geven we je een aantal tips wanneer het jou als werknemer overkomt.

Allereerst is het natuurlijk heel vervelend dat je wordt bedreigd met ontslag of al definitief ontslagen wordt. Maar als het dan toch gebeurt, dan kun je maar beter goed voorbereid zijn.
Of de relatie met je werkgever nu goed of minder goed is, je zult er hoe dan ook samen uit moeten komen.

Wanneer je hoort van dreigend ontslag is het goed om tijdig advies aan te vragen. Laat je adviseren over de vaststellingsovereenkomst, de hoogte van je transitievergoeding (ook wel de ontslagvergoeding genoemd), je WW-rechten, recht op outplacement en een eventueel budget voor het volgen van aanvullende scholing of omscholing.

Ga ook na waar je het dreigend ontslag op baseert. Is het alleen een gevoel of heb je iets gehoord? Ben je misschien bang dat het bedrijf waar je werkt van jou af wil? Wellicht weet je het niet zeker, maar bekruipt je het gevoel wanneer je met je leidinggevende of iemand van personeelszaken in gesprek bent.

Ook al zijn er een hele hoop wetten die de werknemer bescherming bieden, als het er op aankomt kan een werkgever altijd van je af. Het verschil zit hem echter in het kostenplaatje. Het verschil zit hem letterlijk in de prijs die de werkgever voor jouw ontslag moet betalen.

Ontslag

Zelfreflectie

Wanneer je denkt dat je ontslagen gaat worden is kritisch naar jezelf kijken van groot belang. Klopt het wel dat je die gevoelens hebt? In hoeverre zie je misschien allerlei bedreigingen die er helemaal niet zijn? Met kritische naar jezelf kijken bereik je soms dat je de situatie kunt relativeren en het misschien allemaal wel meevalt.

Welke signalen wijzen op een mogelijk ontslag?

  • Je wordt niet meer uitgenodigd voor het teamoverleg of andere overleggen waar je normaal gewoon bij bent. Of het overleg vindt telkens plaats op een dag dat je vrij bent.

 

  • Het leukste en misschien ook het meest uitdagende werk gaat telkens naar je collega’s. Daarbij hoor je ook telkens dat je collega’s het zou goed doen.

 

  • Je krijgt steeds vaker gesprekken met de HR-functionaris en daar wordt ook telkens verslag van gedaan. We noemen dit in HR-land ook wel dossiervorming voor ontslag.

 

  • Je krijgt vaker kritiek op je functioneren van je leidinggevende.

 

  • Het management praat vaker over ‘de oude garde’ die weinig veranderingsgezind is.

 

  • Je hoort direct of indirect dat jouw salaris toch wel wat aan de hoge kant is,

 

  • Je krijgt vaker de vraag of je wel past bij de koers van de organisatie. Vind je het nog wel leuk hier?

 

  • Je hebt het gevoel niet meer serieus genomen te worden.

 

  • Je wordt veel vaker aangesproken op je resultaten en krijgt feedback hoe het beter kan.

 

  • Je wordt extra in de gaten gehouden door je leidinggevende.

 

  • Je leidinggevende reageert steeds afstandelijker.

 

  • Je krijgt vaker beoordeling- en/of functioneringsgesprekken waarna wordt vastgelegd wat je niet goed doet.

 

  • Er wordt een verbetertraject voorgesteld, al dan niet met behulp van een externe coach.

 

  • Er wordt een interim manager aangesteld die met iedereen, ook met jou, in gesprek gaat en vraagt wat je nu precies doet.

Wat kan je er aan doen?

Herken je meerdere van bovenstaande signalen? Wees dan alert, maar probeer niet emotioneel te worden. Voorkom dat je primair reageert doordat je onzeker bent. Twijfel echter niet te veel aan jezelf. Iedereen is wel eens een keer onzeker. Het is belangrijk dat je je niet laat leiden door je gevoelens, maar door cijfers en feiten. Blijf vooral zakelijk en hou desnoods zelf een dossier bij. Wanneer je iets afspreekt met je leidinggevende, maar dit niet wordt bevestigd, bevestig het dan zelf met een mailtje. En bovenal: laat je niet gek maken!

Outplacement

Wanneer duidelijk is dat jouw ontslag niet meer te voorkomen is, of wanneer je zelf eigenlijk ook wel genoeg hebt van de organisatie, kun je ook aan eigen vertrekstrategie gaan werken. Hiermee voorkom je vaak een eindeloos arbeidsconflict met je werkgever. Meld je niet ziek en druk niet op de escalatieknop. Communiceer zakelijk en rustig. Laat je goed informeren en onderteken nooit zomaar iets. Zorg dat je tot een goede vaststellingsovereenkomst komt. Ook outplacement kan hier onderdeel van zijn. Met een outplacementtraject ben je vooral gericht op de toekomst en niet op het heden en verleden. Laat je – liefst voordat je de vaststellingsovereenkomst ondertekent – vrijblijvend adviseren over de mogelijkheden van outplacement in jouw situatie.

Schakel een adviseur in

Belangrijk is dat je jouw situatie met realisme bekijkt. Zoek iemand waarmee je de situatie kunt bespreken. Dat kan een advocaat zijn, iemand van de vakbond of een coach die vaker met dit bijltje gehakt heeft.

Beoordelingen

Beoordeling:  Gemiddelde van 4.71 op een totaal van 147 beoordelingen

Contactformulier