Mijn functie komt te vervallen, wat nu?
Bij een reorganisatie komt het er simpelweg op neer dat het bedrijf waarvoor je werkt een herstructurering ondergaat. Dit kan leiden tot het samenvoegen of zelfs opheffen van afdelingen en functies. Het resultaat hiervan is dat bepaalde posities komen te vervallen. In deze blogpost bespreken we wat dit voor jou als werknemer betekent.
Het vervallen van een functie bij een reorganisatie
Een reorganisatie gaat vaak gepaard met veranderingen en een zekere mate van onzekerheid. Werknemers maken zich zorgen of zij hun functie kunnen behouden, omdat het vervallen van functies tijdens een reorganisatie frequent voorkomt. Dit betekent echter niet dat je werkgever verplicht is om werknemers te ontslaan; er is ook de mogelijkheid om een functiewijziging voor te stellen.
Als jouw werkgever jou binnen het bedrijf wil laten veranderen van functie, is het cruciaal dat je daarmee instemt. Je werkgever zal hiervoor een zwaarwegend bedrijfsbelang moeten hebben, dat wil zeggen een belang waarbij het niet doorvoeren van de functiewijziging ernstige gevolgen heeft voor het bedrijf. Een reorganisatie valt zeker onder deze categorie. Het is bovendien belangrijk om te onthouden dat je als werknemer recht hebt om een aangeboden nieuwe functie te weigeren, hoewel dat niet vaak voorkomt.
Wijzigingsbeleid
In het contract, de cao of het bedrijfsreglement kan zijn opgenomen dat je werkgever jouw arbeidsvoorwaarden zonder toestemming mag wijzigen. Dit wordt ook wel het wijzigingsbeleid genoemd. Als er echter geen wijzigingsbeleid is, is het niet altijd duidelijk of jouw functie en het contract zonder jouw toestemming kan worden aangepast. Dit hangt af van de specifieke situatie.
Het is goed om te weten dat het wijzigingsbeleid alleen van toepassing is op werknemers met een contract voor onbepaalde tijd. Bij werknemers met een tijdelijk contract is de werkgever niet verplicht om de huidige functie opnieuw aan te bieden. Hierdoor heeft deze de vrijheid om af te wijken van het aantal uren, het salaris en de functie in vergelijking met het oude contract.
De opties bij het vervallen van je functie
Wanneer een reorganisatie leidt tot het vervallen van de functie van één of meerdere werknemers, heeft de werkgever de mogelijkheid om een functiewijziging voor te stellen. Dit wordt ook wel herplaatsing genoemd. Als een werknemer hiermee niet akkoord gaat, kan de werkgever besluiten om de werknemer tijdens de reorganisatie te ontslaan.
Het aanbieden van een functiewijziging en ontslag zijn echter niet de enige mogelijkheden. Bij een herstructurering waarbij functies worden opgeheven, kan de werkgever ook andere opties aanbieden aan de getroffen werknemers:
– Overplaatsing: In dit geval vervalt de functie van de werknemer op de huidige locatie, maar blijft de functie intact. De werknemer heeft dan de mogelijkheid om dezelfde functie op een andere locatie binnen het bedrijf voort te zetten.
– Outplacement: Dit houdt in dat de werkgever begeleiding biedt aan de werknemer bij het vinden van een nieuwe baan bij een ander bedrijf. Vaak wordt hiervoor de hulp van een outplacementbureau ingeschakeld.
Welke optie ook gekozen wordt wanneer er functies komen te vervallen, het is aan te raden deze afspraken vast te leggen in een sociaal plan. Op deze manier zijn de voorwaarden voor beide partijen helder.
Outplacement via Werkcontact
Wanneer functies komen te vervallen door een reorganisatie en werknemers niet herplaatst kunnen worden, is het mogelijk om als werkgever een outplacementtraject aan te bieden. Dit traject biedt jou als werknemer waardevolle begeleiding bij het vinden van een nieuwe, passende en vooral duurzame baan.
Werkcontact is een outplacementbureau dat zich richt op het verkrijgen van nieuw en duurzaam werk voor ontslagen werknemers. Met passie en deskundigheid zetten wij ons in om jou te helpen bij het vinden van een nieuwe werkplek. Ben je benieuwd naar onze dienstverlening in jouw situatie? Neem gerust contact met ons op door te bellen naar 088-033 08 80 of 06 -147 59 412 of vul het contactformulier rechts op deze pagina in.