Het verschil tussen outplacement en spoor 2 re-integratie
Eén van de meest gestelde vragen aan Werkcontact is wat nu het verschil is tussen outplacement en spoor 2 re-integratie. In dit artikel leggeh we het uit.
Outplacement
Outplacement is een aparte, creatieve manier waarmee bedrijven werknemers die zonder werk komen te zitten, helpen zoeken naar nieuw werk. Misschien komt dit door dingen binnen een firma, zoals fusies of veranderingen. Het is eigenlijk heel vreemd: het idee is om deze mensen te helpen bij het vinden van een nieuwe job met coaching, gesprekken en hulp bij sollicitaties.
Vaak zie je dat je baas outplacement regelt als deel van een afspraak. Slim van de baas, want die zorgt nog voor je, ook al ga je weg. Outplacement kan van alles zijn, zoals hulp alleen, lessen of samen zoeken. Met outplacement vinden ontslagen medewerkers sneller een nieuwe baan.
Spoor 2 re-integratie
Spoor 2 re-integratie wordt ingezet bij werknemers die lange tijd ziek zijn en niet meer in staat zijn hun eigen werk te hervatten. Spoor 2 is een verplichting vanuit de Wet poortwachter. Deze wet is in het leven geroepen om zieke werknemers te helpen bij het vinden van ander werk, buiten het bedrijf waar ze werken. Het doel van een spoor 2 traject is zieke werknemers weer aan het werk te krijgen, waarbij zorgvuldig rekening moet worden gehouden met hun mogelijkheden en beperkingen.
Het grootste verschil tussen outplacement en spoor 2 re-integratie is dat het bij outplacement gaat om werknemers die ontslagen zijn en bij spoor 2 re-integratie om zieke werknemers die nog in dienst zijn. Voor deze laatste groep is het van belang dat zij binnen twee jaar na ziekmelding een nieuwe baan elders vinden. Daarbij dient rekening te worden gehouden met de belastbaarheid. Een spoor 2 traject is bovendien verplicht en een outplacementtraject is dat daarentegen niet.
Een ander verschil is dat het bij outplacement vooral gaat om een nieuwe baan waarbij de werknemer veel kritischer kan zijn naar de aangeboden mogelijkheid. Bij spoor 2 re-integratie is dat anders. Dan geldt vooral de kortste weg naar een duurzame nieuwe baan. De werknemer mag aangeboden werk minder snel afwijzen. Daarbij is het natuurlijk wel van belang dat het nieuwe werk passend en ‘leuk genoeg’ moet zijn, want wanneer werk niet leuk is, is dat meestal ook niet duurzaam.