Kies een erkend outplacementbureau
In Nederland zijn meer dan 200 outplacementbureaus actief, wanneer we de eenmansbedrijfjes meereken zelfs meer dan 400 en volgens sommige zijn het er wel meer dan 800. Iedereen kan zich vandaag de dag immers coach of outplacementbureau noemen. Dit zorgt er voor dat het voor ontslagen medewerkers die gebruik mogen maken van outplacement moeilijk is een passend outplacementbureau te kiezen. Hetzelfde geldt voor werkgevers die hun medewerkers outplacement willen aanbieden.
Wildgroei outplacementbureaus
Het afgelopen decennia is er een wildgroei aan outplacementbureaus ontstaan. Eerdere recessies hebben er voor gezorgd dat er allerlei goedkope en onprofessionele outplacementbureaus de outplacementmarkt hebben overspoeld. De vele ontslagen en reorganisaties zorgde voor een markt waarbij oudere en ervaren outplacementbureaus werden weggeconcurreerd door nieuwe goedkope bureaus, veelal geleid door ondernemers die meer hebben met geld verdienen dan met de mensen die zij moeten begeleiden naar een nieuwe baan.
Een voorbeeld van zo’n bureau dat niet meer bestaat is Claessens outplacement. Zo ver is na te gaan was Claessens outplacement het eerste outplacementbureau in Nederland. Het bureau werd in 1979 opgericht door drs. F.J.M. Claessens die het uit de Verenigde Staten overgewaaide outplacement aanpaste aan het ontslagrecht in Nederland. Een ander bureau dat slachtoffer werd van de tsunami aan nieuwe outplacementbureaus is Dreamjob, al was dat misschien ook te wijten aan een wat te hoog kostenpatroon en mismanagement.
Keurmerk voor erkende outplacementbureaus
Toch is het van belang niet alleen naar de tarieven van de bureaus te kijken, maar vooral naar de kwaliteit van de dienstverlening. Kies een bureau met een goede reputatie en aantoonbare referenties, want in de wereld van outplacementbureaus geldt vaak dat goedkoop vooral duurkoop is. Tegenwoordig zijn er diverse keurmerken die er voor zorgen dat het kaf van het koren wordt gescheiden. Deze keurmerken verschillen zowel inhoudelijk als voor de doelgroepen waarop zij zich richten. Ronduit het bekendste en ‘zwaarste’ keurmerk voor een erkend outplacementbureau is dat van brancheorganisatie OVAL (Organisatie voor Vitaliteit, Activering en Loopbaan). OVAL kent een strenge keuring en tweejaarlijkse screening waarbij aangesloten bureaus worden getoetst op kwaliteit, vakbekwaamheid, klanttevredenheid en resultaat. Wanneer een outplacementbureau deze screening haalt mag het zichzelf erkend outplacementbureau noemen.
Andere keurmerken
Naast het keurmerk van OVAL kent de sector nog het keurmerk van Blik op Werk. Dit keurmerk is echter meer gericht op re-integratie van uitkeringsgerechtigden en inburgeringstrajecten van nieuwkomers. Tot slot zijne er nog de keurmerken, of beter gezegd de individuele lidmaatschappen, van NOLOC en NOBCO. Dit zijn vakbekwaamheidscertificaten voor individuele coaches.