De zin en onzin van 12 maanden outplacement

Met outplacement worden werknemers naar een nieuwe baan begeleid. Outplacement biedt de werknemer de mogelijkheid een positieve draai te geven aan ontslag en eens goed na te denken over de volgende carrièrestappen.

Outplacement bestaat veelal uit een combinatie van loopbaanadvies, begeleiding, sollicitatietraining en jobhunting.

Natuurlijk is ieder persoon en elke situatie weer anders, daarom is de inhoud en duur van outplacement per persoon verschillend en veelal afhankelijk van wat iemand nodig heeft.
Waar wil de medewerker naar toe en hoe wil ij of zij dat bereiken? Vaak wordt er door het outplacementbureau een persoonlijk outplacementtraject samengesteld. Verschillend qua inhoud, qua duur en kosten. Want hoe lang en hoe duur een outplacementtraject is hangt af van verschillende factoren.

Het doel van outplacement

Het doel van outplacement is iemand snel en degelijk aan een nieuwe betrekking elders te helpen. Sommige deelnemers vinden via enkele weken werk, maar dit kan ook meerdere maanden duren. Meestal wordt er rekening gehouden met een maximale trajectduur van zes maanden. In huidige arbeidsmarkt is die zes maanden ook ruim voldoende voor het vinden van nieuw werk, want er zijn over het algemeen meer vacatures, dan dat er sollicitanten zijn.  Bij de meest voorkomende outplacementtrajecten wordt eerst goed in kaart gebracht wat iemand drijft, welke sturingsmechanismen belangrijk zijn en welke beroepsrichtingen qua competenties en interesses reëel zijn. Vervolgens wordt het traject vervolgd met praktische begeleiding als sollicitatietraining, hulp bij het schrijven van sollicitatiebrieven, LinkedIn-advies, eventuele (bij)scholing en zoeken naar vacatures door middel van jobhunting. Doorgaans start deze praktische fase, in vakjargon ook wel arbeidsversterkende fase en toeleiding naar plaatsing genoemd, zo’n vier tot zes weken na de intake. Gemiddeld genomen kan deze fase dus maximaal 5 maanden in beslag nemen. In de huidige krappe arbeidsmarkt is dat doorgaans meer dan genoeg om een nieuwe passende baan te vinden. Een outplacementtraject dat 12 maanden in beslag neemt en waar meestal meer dan zesduizend Euro voor moet worden betaald is dus veelal overbodig. Want waarom zou het vinden van een nieuwe baan in een traject van 12 maanden wel lukken, als dat in een traject van 6 maanden niet is gelukt? Alleen in een arbeidsmarkt waarbij er een tekort aan vacatures is zijn meer sollicitaties nodig voor het bemachtigen van een passende baan. In de huidige krappe arbeidsmarkt is onze ervaring dat een traject van zes maanden ruimschoots voldoende is om een nieuwe leuke én duurzame baan te vinden.

Meer informatie over outplacement

Meer informatie over outplacement? Neem contact op met Joep Herni van Werkcontact, telefoon 088-033 30 08 of 06-147 594 12.

 

Beoordelingen

Beoordeling:  Gemiddelde van 4.73 op een totaal van 120 beoordelingen

Contactformulier