De voor- en nadelen van outplacement op een rijtje

Met outplacement worden ontslagen medewerkers begeleid naar een nieuwe baan. Medewerkers vergroten hiermee de kans dat zij sneller een nieuwe en duurzame baan vinden. Wanneer er snel met outplacement wordt begonnen, het liefst vanaf het moment dat er aanwijzingen zijn dat de medewerker de organisatie moet verlaten, is de startpositie van de deelnemer om een nieuwe baan te vinden het beste.  Aan outplacement kunnen echter zowel voor- als nadelen zitten.

Voordelen outplacement

Een nieuwe baan vinden lukt in de huidige arbeidsmarkt waarschijnlijk ook zonder outplacement. Maar met een outplacementtraject vergroot de deelnemer wel de kans op het sneller vinden van een passende baan.

  • Outplacement biedt de deelnemer de mogelijkheid stil te staan bij zijn of haar loopbaan. Met competentieonderzoek en heroriëntatie kan onderzocht worden welk baan werkelijk passend is. Een outplacementtraject kan dus helpen die carrièreswitch (alsnog) te maken die de medewerker al een tijdje voor ogen had.

 

  • De kosten van outplacement worden meestal gedragen door de werkgever waar afscheid van wordt genomen. De deelnemer krijgt kosteloos advies over solliciteren en wordt veelal na de heroriëntatie via jobhunting begeleid naar een nieuwe baan.

 

  • Het afscheid met collega’s en de oude werkgever verloopt bij deelname aan een outplacementtraject vaak een stuk prettiger. Voor de betreffende medewerker ligt de focus vooral op de nieuwe wereld die er voor hem of haar opengaat en minder op het afscheid van de organisatie en collega’s.

Voor- en nadelen outplacement

Nadelen outplacement

Hoewel de bedoeling van outplacement is om werknemers snel weer aan een nieuwe baan te helpen, kunnen er ook nadelen aan vast zitten. Mogelijke netelen zijn:

  • Outplacement kent vele vormen van begeleiding. Wanneer de begeleiding niet is afgestemd op de medewerker kan outplacement stress tot gevolg hebben. Het outplacementtraject wordt dan emotioneel uitputtend waardoor het averechts werkt.

 

  • Mensen zijn verschillend. Sommige deelnemers hebben baat bij een fase waarin het ontslag verwerkt wordt. Wanneer er te snel wordt gefocust op jobhunting en bemiddeling naar nieuw werk kan de druk voor de deelnemer toenemen hetgeen vervelend en stressvol is. Andersom kan ook: wanneer er te lang wordt stil gestaan bij verwerking van het ontslag kan dit worden vergroot waardoor het zelfvertrouwen van de deelnemer afneemt.

 

  • Outplacement kan minder of niet effectief zijn wanneer de begeleiding in groepsvorm wordt aangeboden. Hierdoor is de geboden hulp vaak niet afgestemd op de individuele situatie van de medewerker. Het is dan vooral tijdrovend en stressvol.

 

  • In voorkomende gevallen vraagt de werkgever een persoonlijke bijdrage voor de kosten van het outplacementtraject. Hoewel dit niet gebruikelijk is, mag dat wel.

 

Outplacement kan dus voor- en nadelen hebben. Wilt u meer informatie over de mogelijkheden van outplacement in uw situatie? Neem dan contact op met Werkcontact. U kunt hiervoor het contactformulier rechts op de website invullen of bellen met ons kantoor: 070-345 77 63.

Beoordelingen

Beoordeling:  Gemiddelde van 4.73 op een totaal van 130 beoordelingen

Contactformulier