Column: outplacement en paracetamol: de oplossing voor hoofdpijndossiers?

Sinds kort ontvangen wij bij Werkcontact met enige regelmaat een mailing van een voor ons onbekend outplacementbureau. Ik zal de echte naam niet noemen, maar noem ze hier voor het gemak maar even ‘Carrièrekampioen’. Op zichzelf is het natuurlijk al gek dat we als outplacementbureau een mailing ontvangen van een ander outplacementbureau, maar het wordt nog gekker wanneer je daar ook een doosje paracetamol bij ontvangt.

Op het doosje paracetamol staat “HOOFDPIJNDOSIERS? ONTSLAG? Wij hebben een waardige oplossing!”.

Tja, de eerste vraag die dit bij mij oproept is of er geen discrepantie zit tussen de termen waardig en hoofdpijndossiers. Want na een bezoekje aan de website van het outplacementbureau wordt duidelijk dat met hoofdpijndossiers werknemers worden bedoeld waarvan de werkgever af wil. Dat is dus meteen al iets wat mij tegenstaat. Werknemers zijn geen dossiers en al helemaal geen hoofdpijndossiers. Werknemers zijn mensen. Personen van vlees en bloed, met een eigen karakter en ja, soms ook met een wat moeilijke handleiding. Maar het blijven mensen.

Arbeidscontractovername en geen transitievergoeding

Iets anders waar mijn oog op valt zijn de woorden ‘arbeidscontractovername en geen transitievergoeding betalen’. Hier had net zo goed kunnen staan: bent u werkgever en wilt u een medewerker ontslaan zonder de transitievergoeding te betalen? Neem dan contact met ons op! Wij helpen u graag aan de goedkoopst mogelijke oplossing. Geen gezeik, u blijft rijk!

Stelt u zich eens voor. U bent werknemer en na jaren van trouwe dienst bij hetzelfde bedrijf wordt u op het matje geroepen bij uw directeur. Uw directeur wenst u met een brede glimlach veel succes in uw verdere carrière en vertelt dat u zich geen zorgen hoeft te maken over uw toekomst. Uw contract wordt immers overgenomen door het outplacementbureau waardoor u uw salaris voorlopig blijft ontvangen. Niets aan de hand dus!

Na het korte gesprek met uw directeur wordt u vrijgesteld van werk. U raapt wat persoonlijke bezittingen bij elkaar. Kijkt nog een keer naar uw bureau en verlaat het pand via de achteruit ingang want meelevende collega’s is het laatste waar u nu behoefte aan heeft.

Thuisgekomen pakt u de glanzende outplacement-brochures van het outplacementbureau uit het koffertje dat uw directeur u overhandigde. Omdat u niet weet wat u met deze paradepaardjeshulp aan moet, besluit u maar om de inhoud van het koffertje in één keer leeg te slokken. Helaas blijkt dit geen effectieve manier om met uw ontslag om te gaan. De kreten als “passie-quiz” of “droombaan-collage” en “snelle jobhunting naar een nieuwe baan” klinken u hol in de oren en ook de vele pagina’s aan algemene voorwaarden kunnen niet rekenen op uw interesse. Logisch ook. U heeft zojuist gehoord dat u ontslagen bent.

outplacement en hoofdpijn dossiers

Outplacementbureau Carrièrekampioen

De volgende dag hangt outplacementbureau Carrièrekampioen al aan de lijn. Of u de vaststellingsovereenkomst al heeft getekend? Uh nee… hoezo?

De zelfvoldaan klinkende coach van Carrièrekampioen legt u uit dat zij uw arbeidsovereenkomst overnemen en u gaan helpen met het vinden van nieuw werk. U komt dus bij het outplacementbureau in dienst terwijl er volop gezocht wordt naar nieuw werk. Dat biedt zekerheid! Toch? De outplacementcoach van Carrièrekampioen vergeet er echter bij te vertellen dat zij er alle belang bij hebben om u zo snel mogelijk naar een nieuwe baan te begeleiden. Maakt niet uit welke. Zolang u maar snel elders een baan accepteert, want hoe eerder Carrièrekampioen van u af is, hoe meer winst zij overhouden. Uw (bijna ex) werkgever heeft immers een hoog bedrag moeten betalen om uw arbeidscontract door die tuinkabouter van Carrièrekampioen over te laten nemen. En hier is dus waar het fout gaat voor u als werknemer. Outplacement is bedoeld om werknemers te begeleiden naar een nieuwe baan die beter bij hen past. Een arbeidscontractovername gaat vaak tegen dit doel in en kan de werknemer op langere termijn schaden. Een zorgvuldige afweging van alle opties is daarom belangrijk tijdens een outplacementtraject.

Advies: teken nooit voor een arbeidscontractovername door louche outplacementbureaus zoals Carrièrekampioen, Oom Omzet of andere zelfbenoemde experts op het gebied van outplacement.

Joep Herni, coach/DGA bij Werkcontact B.V.

Dit artikel terugluisteren?

Beoordelingen

Beoordeling:  Gemiddelde van 4.73 op een totaal van 130 beoordelingen

Contactformulier