Outplacement volgen bij ziekte
Wanneer er sprake is van ziekte bij een werknemer zal deze meestal niet in aanmerking komen voor een outplacementtraject. De wetgever bepaalt namelijk dat in die situatie de Wet verbetering poortwachter gevolgd moet worden. Zowel de werkgever als de werknemer moeten zich volgens deze wet inspannen om vervangend werk te zoeken. Als dat intern niet lukt, moet er ook extern worden uitgekeken naar een nieuwe passende baan. Bij een nieuwe werkgever dus.
Spoor 2 re-integratie
Als er na een jaar ziekte geen alternatieve baan bij de eigen werkgever is gevonden en het er naar uitziet dat terugkeer in eigen werk ook niet haalbaar is, zal er meestal een arbeidsdeskundig onderzoek plaatsvinden. Tijdens zo’n onderzoek worden de beperkingen van de werknemer ten aanzien van zijn of haar werk in kaart gebracht. Ook wordt bepaald of er wellicht nog andere mogelijkheden binnen het bedrijf aanwezig zijn. Wanneer er na een jaar geen concreet zicht is op een volledige werkhervatting binnen drie maanden wordt er meestal een spoor 2 traject geadviseerd.
Met een spoor 2 traject wordt de werknemer door een gespecialiseerd re-integratiebedrijf begeleid naar een nieuwe baan bij een nieuwe werkgever. Het re-integratiebureau brengt de voorkeuren en competenties van de medewerker in kaart en stemt deze af op de mogelijkheden van de werknemer. Hierbij is het van belang dat ook de beperkingen worden meegewogen. Deze zijn vastgelegd in de functionele mogelijkhedenlijst (FML). Dit is een lijst van beperkingen die door de bedrijfsarts is opgesteld. Nadat er door het re-integratiebureau een zoekprofiel is opgesteld kan het re-integratietraject vervolgd worden met praktische begeleiding bij het solliciteren en het zoeken naar geschikte vacatures voor de zieke werknemer. Dit laatste wordt vaak jobhunting genoemd.
Detachering van een zieke medewerker
Wanneer er een geschikte baan wordt gevonden treedt de medewerker niet direct in dienst bij de nieuwe werkgever. Vaak wordt deze eerst gedetacheerd vanuit de huidige werkgever, meestal tot einde wachttijd. Dit is het moment waarop UWV bij de zieke medewerker het arbeidsongeschiktheidspercentage voor zijn oorspronkelijke werk vaststelt, twee jaar na de ziekmelding.
De medewerker treedt vervolgens uit dienst bij zijn oorspronkelijke werkgever en kan dan een rechtstreeks dienstverband aangaan met zijn nieuwe werkgever. Wanneer er door UWV een arbeidsongeschiktheidspercentage is vastgesteld kan de nieuwe werkgever gebruik maken van de no-riskpolis.
Wilt u meer informatie over spoor 2 re-integratie of outplacement? Neem dan contact met ons op.