Arbeidscontractovername bij outplacement terug van weggeweest
Het overnemen van een arbeidsovereenkomst door het outplacementbureau is een middel om een medewerker te ontslaan zonder dat de werkgever verplicht is de – normaal wettelijk verplichte – transitievergoeding uit te keren. Deze toch wel wat discutabele vorm van outplacement lijkt met de komst van diverse ‘outplacementcowboys’ terug van weggeweest.
Bij een arbeidscontractovername door het outplacementbureau komt de ‘ontslagen’ medewerker in dienst bij het outplacementbureau waarbij deze dezelfde arbeidsvoorwaarden behoudt. Op het eerste gezicht lijkt dit voor de met ontslag bedreigde medewerker een aantrekkelijke manier om afscheid te nemen van je werkgever. De medewerker behoudt immers zijn salaris en daarmee zekerheid voor de toekomst.
Geen transitievergoeding
Bij een arbeidscontractovername door een outplacementbureau worden de rechten en plichten van de werknemer overgenomen. De werknemer moet hier nadrukkelijk mee instemmen en komt in dienst bij het outplacementbureau. In deze constructie doet de medewerker afstand van de wettelijk verplichte transitievergoeding bij ontslag. De werkgever die van zijn medewerker af wil betaalt de transitievergoeding – en vaak nog meer – aan het outplacementbureau dat hiervoor de loonbetalingsplicht aan de medewerker overneemt. So far, so good zou je denken.
Of toch niet?
Wat is het risico voor de medewerker?
Maar schijn bedriegt, want er kleven voor de werknemer grote risico’s aan deze vorm van outplacement. Het is ook niet voor niets dat de medewerker nadrukkelijk toestemming moet geven voor de contractovername. Wanneer de medewerker eenmaal in dienst is bij het outplacementbureau wordt deze geholpen met het zoeken van een nieuwe baan bij een andere werkgever. Het outplacementbureau heeft immers baat bij een snelle bemiddeling naar een nieuwe baan, want hoe eerder er nieuw werk is gevonden, hoe eerder de loondoorbetaling van het bureau aan de medewerker stopt. En daar zit hem de crux, want dat is natuurlijk pure winst voor het outplacementbureau. Het risico voor de medewerker is dat de focus niet ligt op een zorgvuldig outplacementproces naar een duurzame baan, maar op de zakelijke belangen van het bureau zelf.
Outplacementcowboys
Hoewel deze vorm van outplacement door de vele waarschuwingen in het verleden leek uitgestorven, lijkt het fenomeen met de komst van enkele roeptoeterende cowboys in de markt weer terug van weggeweest. Medewerkers die met ontslag worden bedreigd dienen alert te zijn wanneer de werkgever begint over een arbeidscontractovername. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!