Recht op Outplacement in de Verenigde Staten steeds vaker vastgelegd in de arbeidsovereenkomst

Amerikaanse werknemers zeker niet altijd vogelvrij

In de Verenigde Staten is er geen wettelijke opzegtermijn verplicht voor de werkgever wanneer deze de arbeidsovereenkomst wil opzeggen. Toch zijn er in enkele staten wetten die werkgevers kunnen verplichten het ontslag schriftelijk vooraf mee te delen. Zo verplicht de ‘Worker Adjustment and Retraining Notification wet’ in de staat Californië werkgevers om het ontslag schriftelijk aan werknemers 60 dagen vooraf aan de beëindiging van de arbeidsovereenkomst mee te delen wanneer het ontslag minimaal 50 medewerkers betreft. Voor de WARN-wet van Maine geldt ongeveer hetzelfde. Inhoudelijk kan de wet dus per staat verschillen. Daarnaast hebben sommige steden eigen lokale verordeningen als het om ontslag gaat. Het is dus niet zo dat werknemers in Amerika per definitie niet beschermd zijn voor ontslag.

Opzegtermijn in arbeidsovereenkomst geregeld

Net zoals in Nederland wordt een eventuele opzegtermijn gewoon in de arbeidsovereenkomst vastgelegd. Zeker wanneer het om specialistisch werk gaat wordt er vaak een ruimere opzegtermijn in opgenomen. Wanneer de arbeidsovereenkomst geen opzegtermijn bevat wordt het werk als ‘at-will’ gezien, hetgeen betekent dat werkgever en werknemer het arbeidscontract op elk moment en zonder opzegtermijn kunnen opzeggen. Tot slot kunnen er ook nog bedrijfsregels zijn vastgelegd waarin een opzegtermijn is vastgelegd.

Ontslagvergoeding en outplacement

In de VS is er geen wettelijk verplichte ontslagvergoeding in de wet opgenomen. Er geldt bij ontslag geen wettelijk geregelde transitievergoeding zoals in Nederland wel het geval is. Wel kan er in de arbeidsovereenkomst een ontslagclausule worden opgenomen waarin het recht op een ontslagvergoeding wordt geregeld. Hetzelfde geldt voor het recht op outplacement. In de VS is er zelfs een trend waarneembaar dat het recht op outplacement ofwel een outplacementbudget in arbeidsovereenkomst wordt opgenomen. Ook hier geldt weer dat het vooral om specialistisch werk gaat dus daar waar de arbeidsmarkt krap is.

Of deze trend ook in Nederland zichtbaar wordt is nu nog moeilijk te voorspellen. In Nederland is de werkgever immers via Artikel 673 (7: 673 BW) wel verplicht bij ontslag een transitievergoeding uit te betalen aan de werknemer.

Dit artikel terugluisteren?

Beoordelingen

Beoordeling:  Gemiddelde van 4.72 op een totaal van 137 beoordelingen

Contactformulier