Redenen om te kiezen voor outplacement

Wie ontslagen wordt krijgt vaak de mogelijkheid aangeboden te kiezen voor een ontslagvergoeding (de transitievergoeding) of outplacement. De verleiding om te kiezen voor het geld is vaak groot, veelal omdat men denkt weer snel een nieuwe baan te zullen vinden.

Meer zekerheid is een reden om toch voor outplacement te kiezen. In een krappe arbeidsmarkt kiezen werknemers vaker voor outplacement omdat ze meer zekerheid willen hebben in het vinden van een nieuwe baan. Het zoeken van een nieuwe baan gaat immers niet vanzelf en is een vak apart.

Een andere reden is het hebben van een sparringpartner bij het solliciteren. Wanneer je gebruik maakt van outplacement sta je er immers niet alleen voor en krijg je hulp van een ervaren loopbaanprofessional. Hij of zij kan je adviseren hoe te solliciteren en kijkt hoe je het beste voor de dag kan komen bij een sollicitatiegesprek. Samen bepaal je de te volgen strategie en je krijgt hulp wanneer je dat nodig hebt. Goede begeleiding maakt het ook een stuk gemakkelijker om te focussen én om de moed erin te houden.

Maar ook wanneer je nog niet weet wat hoe je volgende loopbaanstap eruit ziet is outplacement aan te bevelen. Vaak is ontslag een aanleiding om je loopbaan onder de loep te nemen. Misschien heb je het wel gezien in je huidige vakgebied en wil je weten welke mogelijkheden je nog meer hebt. Of heb je het gevoel dat het moment daar is om je dromen eens zorgvuldig te gaan onderzoeken. Dan is outplacement de kans om deze mogelijkheid aan te grijpen. Een degelijk loopbaanonderzoek kan er voor zorgen dat je een duidelijk doel krijgt. Ook de inzet van (om)scholing is daarbij mogelijk.

Outplacement kan er ook voor zorgen dat je zelfvertrouwen weer toeneemt. Als er veel gebeurd is voorafgaand en tijdens de ontslagprocedure, dan heeft dat vaak de nodige impact. Op zo’n moment is het niet gemakkelijk om jezelf krachtig te presenteren op de arbeidsmarkt, waardoor je een grote kans loopt weer teleurgesteld te worden.

Indien je kiest voor outplacement, zal je in de meeste gevallen het ingehouden bedrag op je ontslagvergoeding snel terug verdienen.
Mocht je met ontslag geconfronteerd worden, ga dan dus allereerst bij je werkgever na wat de mogelijkheden zijn. Wellicht moet je kiezen tussen een geldbedrag of een outplacementtraject. Maar het komt vaker voor dat beide opties aangeboden worden.
En tenslotte is het natuurlijk altijd goed om advies in te winnen bij een jurist of ontslagadvocaat.

Lee meer over outplacement op https://outplacementverzekering.nl.

Beoordelingen

Beoordeling:  Gemiddelde van 4.73 op een totaal van 120 beoordelingen

Contactformulier