Hoe open ben je over outplacement?

Een werknemer die na lange tijd bij een werkgever gewerkt te hebben ontslagen wordt, heeft in de meeste gevallen recht op outplacement. Een outplacementbureau helpt iemand van werk naar werk. Maar in hoeverre ben je open over je outplacementbegeleiding?

Veel mensen vinden het lastig om te vertellen dat zij ontslagen zijn of om andere redenen zonder werk zijn komen te zitten. Trots houdt veel van deze mensen dan ook tegen om daarbij ook nog eens te vertellen dat zij externe hulp krijgen bij het zoeken naar nieuw werk. Onterecht vinden outplacement adviseurs, want wie langere tijd niet heeft hoeven te solliciteren kan voor veel verassingen komen te staan op de huidige arbeidsmarkt.

Sterker nog, kandidaten die een outplacement traject doorlopen hebben zijn over het algemeen aantrekkelijker voor werkgevers omdat zij een goed doordachte keuze maken voor nieuw werk. Na een intensief begeleidingstraject hebben zij samen met hun outplacement adviseur vastgesteld wat hun sterktes en zwaktes zijn en waar de meeste kansen liggen.  Het is niet direct nodig om het outplacementtraject te vermelden in je sollicitatiebrief of gesprek, maar niet omdat het iets is om je voor te schamen maar meer omdat het niet direct relevant is om te vermelden. Uit een sollicitatiebrief en gesprek moet vooral blijken waarom jij graag bij de potentiële nieuwe werkgever zou willen werken en waarom je geschikt zou zijn voor de functie. Wanneer er naar de outplacementbegeleiding gevraagd wordt door een nieuwe werkgever kan je hier gewoon open over zijn.

De taboe die voor sommigen nog om outplacement hangt is volgens outplacement adviseurs onterecht. Het vinden van passende vacatures, het schrijven van een onderscheidende brief en het voeren van een goed sollicitatiegesprek kunnen knap lastig zijn, zeker op de huidige sterk veranderende arbeidsmarkt. Wie hierbij hulp van een professioneel outplacementbureau komt beter beslagen ten ijs. Dit is niet iets om je voor te schamen, maar iets om met beide handen aan te grijpen.

Beoordelingen

Beoordeling:  Gemiddelde van 4.73 op een totaal van 120 beoordelingen

Contactformulier